2017-08-03
夏日炎炎,仍然不阻香港人对打边炉嘅热爱。尖沙咀最近开左一间新餐厅,叫黄记煌,主打焖锅再打边炉。我地实在孤陋寡闻,原来呢个饮食集团早系大陆打响名堂,什至有六百几间分店,依家终于系香港开分店。座位与座位之间十分阔落,完全唔会有果种四周围都系油烟嘅感觉。黄记煌主打三汁焖锅,滴水不加,只靠食物本身嘅水份同酱汁,用焖烧方法将所有材料焖熟。过程大概十五分钟,全程会由店员帮手烹调,食到咁上下就再加入汤汁打边炉。我地选择左自选锅,可以选四款食材,我地拣左安格斯牛小排、牛肚、虾同埋石斑鱼柳。酱汁方面就点左招牌咸鲜汁。所有食材用一个红色「六宝盒」送上,估唔到嘅系底层嘅蔬菜有咁多,仲有少量药材,好彩食落去就无乜药材味。店员先将放入底油抹均,以防黐底,再加入西芹、甘薯、红萝卜、洋葱、杞子、红枣等等蔬菜。我地自选嘅肉类同海鲜类就铺面,密麻麻地铺满整个锅,对两个人黎讲份量相当多,非常抵食。铺好食材之后,再撒上胡椒、酒、香料等等,盖上锅盖,慢慢焖十分钟。焖到咁上下,店员就过黎加入特制酱汁,酱汁十分稠密,不过食落又唔算太重口味。怕浓味嘅朋友可以选择海鲜咸鲜汁,喜欢辣嘅朋友就要试下佢地嘅麻辣酱汁,据说好香口。材料煮好后
黄记煌主打三汁焖锅,滴水不加,只靠食物本身嘅水份同酱汁,用焖烧方法将所有材料焖熟。过程大概十五分钟,全程会由店员帮手烹调,食到咁上下就再加入汤汁打边炉。我地选择左自选锅,可以选四款食材,我地拣左安格斯牛小排、牛肚、虾同埋石斑鱼柳。酱汁方面就点左招牌咸鲜汁。 所有食材用一个红色「六宝盒」送上,估唔到嘅系底层嘅蔬菜有咁多,仲有少量药材,好彩食落去就无乜药材味。 店员先将放入底油抹均,以防黐底,再加入西芹、甘薯、红萝卜、洋葱、杞子、红枣等等蔬菜。我地自选嘅肉类同海鲜类就铺面,密麻麻地铺满整个锅,对两个人黎讲份量相当多,非常抵食。 铺好食材之后,再撒上胡椒、酒、香料等等,盖上锅盖,慢慢焖十分钟。焖到咁上下,店员就过黎加入特制酱汁,酱汁十分稠密,不过食落又唔算太重口味。怕浓味嘅朋友可以选择海鲜咸鲜汁,喜欢辣嘅朋友就要试下佢地嘅麻辣酱汁,据说好香口。
材料煮好后,就食得喇!一开盖,整个锅嘅食物热辣辣又冒晒烟,都几吸引。个人特别中意牛肚,煮得入味又有咬口。至于甘薯亦都一样,软焾焾十分好食。 建议大家几多三五知己一齐食,我地两个人食个焖锅已经食到好饱,加完汤用黎打边炉只系再叫得落一碟蔬菜拼盘。值得一提系个酱汁再加完汤用黎打边炉都几特别,系出面食唔到嘅汤底。金菇吸收晒汤汁,一流。如果个肚仲有空间,叫碗白饭或者乌冬应该都好正。
另外我地点左一壶银菊露。银菊露唔会好似出面啲 火锅店咁一味死甜,似返真正嘅凉茶。
店员系一旁帮手烹调嘅时间都算长,不过亦都可以顺便倾下计。原来黄记煌同许留山依家系同一间公司,所以呢度亦有提供许留山嘅甜品,用料等各方面都同许留山一样。
食到好饱,都要叫食返啲 甜品。我地叫左久违嘅芒之恋。芒果小丸子、芒果芦荟爽同芒果糯米滋,全部都系熟悉嘅味道,为呢餐画上完美句号。