2022-09-19
台北我就去得多 台东就真系未去过 餐厅系台东人主理 环境都装修到好似去左台东咁 老板娘想令大家认识更多台东🇹🇼原来台东野食同台北系唔同 我好似去左次台东咁😍♡台东米苔目 $48 ♡老板娘话好难先揾到靓既银针粉 提议我同朋友可以试下 个银针粉同平时食既好唔同 呢个好烟靭 而且浸耐左汤都唔会淋 好特别👍🏻♡关山炸臭豆腐 $39 ♡呢个必试 因为佢用左千层豆腐去整 香港买唔到呢个豆腐 所以由台湾运食材回港 开头闻唔会好大阵味 但食落去外酥内软 食到一层层 而且绵密又多汁 臭豆腐味充满味蕾😋😋♡蚵仔煎 $40 ♡卖相好吸引 唔会太油 入面既蚵仔🦪好多 而且好大粒 唔会净系得蛋浆♡肉松起司蛋饼 $35 ♡肉松同起司🧀️呢个配搭好好 我超钟意食蛋饼😍♡椒盐甜不辣 $36 ♡食落好烟韧好有咬口 份量都几多 如果可以配埋酱汁就冇咁干♡五宝冰 $59 ♡见到既时候好惊喜 因为冇谂过咁大个冰 芋圆同埋珍珠食落口感同平时食开既唔同 呢个真系好食好多 唔会感觉到好粉 另外仲有红豆🫘 仙草同埋芋头♡烫青菜 $25 ♡用卤肉汁去煮 青菜吸收了卤肉汁味 更好食第二日同同事分享 估唔到公司附近有间咁好食既台湾餐厅 所以
♡台东米苔目 $48 ♡
食落好烟韧好有咬口 份量都几多 如果可以配埋酱汁就冇咁干
♡五宝冰 $59 ♡
♡烫青菜 $25 ♡
用卤肉汁去煮 青菜吸收了卤肉汁味 更好食
第二日同同事分享 估唔到公司附近有间咁好食既台湾餐厅 所以即刻叫外卖一齐食🤣
♡盐酥鸡 $36 ♡
份量多 蒜味好重 好惹味
♡蚵仔面线 $40 ♡
食面线真系好似去左台湾咁 一碗都有好多 所以就同同事share
♡蒜味台湾香肠 $35 ♡
每片台湾肠配上蒜片食 可以提升层次感
老板娘对每一枱客人都好亲切 同客人倾计亦都会介绍台东同埋提议我地食咩 食物份量大性价比高 另外仲有午餐同埋下午茶可以叫 一定会继续encore!❤️