元宵佳节,梗系唔会0系屋企,出去高山剧场赏灯先﹗今年0的彩灯比去年靓了很多,也许是星期日关系,游人如鲫。最惨系0的灯迷难过高考,我地两个夹手夹脚先答到一两题,才子佳人之名被毁了﹗行完高山剧场在红磡左行右行行左成个钟,三心两意之下都想唔到食咩好﹗最后行到无哂力,误打误撞拣左呢间﹗北海道日本料理,岩岩好有人离场就有得入座,等都唔洗等﹗坐低都唔想睇价钱,累到无哂力,即时要饮番支beer先﹗25蚊支大装,食日本野价钱差不多了﹗食家贪得意要左个北海道特饮,老早已说呢0的咁既特饮一向都唔方好饮佢又唔信,原来是柚子茶加vodka定清酒,味道劲似药水,佢饮左一啖就转行饮我既beer﹗店子细细,人客却不少,大约十五至二十个座位全满。芥辣八爪鱼寿司,即叫即握,八爪鱼粒相当爽脆,微辣够香口,份量亦多,同食家大赞好食﹗脆心三文鱼卷,上层是三文鱼刺身,中间夹住脆三文鱼皮,外软内脆,有特色亦有口感﹗海鲜烧饼$20一块,饼底微脆,馅料软熟,有蚬仔、墨鱼粒、大量香葱等,加上千岛汁及面头既木鱼碎,惹味好食﹗芝士海虾卷,原只海虾加入炸粉炸起再包上饭团,上面放上芝士再用烧枪烧到微焦,入口芝士味浓亦吃到虾的香脆,这儿的寿司有
元宵佳节,梗系唔会0系屋企,出去高山剧场赏灯先﹗

最后行到无哂力,误打误撞拣左呢间﹗

北海道日本料理,岩岩好有人离场就有得入座,等都唔洗等﹗

坐低都唔想睇价钱,累到无哂力,即时要饮番支beer先﹗
25蚊支大装,食日本野价钱差不多了﹗

店子细细,人客却不少,大约十五至二十个座位全满。

芝士海虾卷,原只海虾加入炸粉炸起再包上饭团,上面放上芝士再用烧枪烧到微焦,入口芝士味浓亦吃到虾的香脆,这儿的寿司有水准,真不错﹗

最后试了个北海道捞乌冬。
乌冬入口软滑,不过个酱味道就怪怪的,是肉碎加蕃茄,微酸亦带点黑椒味,食家话个卖相有点似呕吐物。

总结来呢间北海道食野,最好都系叫寿司同埋烧物等,所有有"北海道"三个字出现的食物都系避之则吉为妙﹗北海道特饮同埋北海道乌冬,我地连乃两次野﹗

埋单百几蚊吧,因之前0的寿司好食,所以也很满意﹗

想看更多彩灯相: