2022-09-29
老友 “飞少” 日理万机, 听讲十二月去火星出差, 离港前带我食韩国菜 Bingo & Cook 见识见识. 一路食一路谂起十年前同 “飞少” 喺美国纽约 K-Town 一齐食韩国菜.🥢 餐厅室内结构正方, 出䢂左边喺厨房, 中间设多张 4-6人方枱, 右边一排面壁自修室枱, 贴咗好多韩星相片做装饰.🥰 餐厅非常繁忙, 服务员讲韩文, 要用英文沟通, 殷勤招呼, 我就系钟意呢个气氛. 论食物, 今晚主角酱油蟹蒸花蟹非常出色, 海鲜葱饼系我食过最好食嘅, 咁橘碳酸水真系诚意之作. 略嫌枱面细咗少少, 唔够位放食物, “飞少” 反而钟意 “放满食物”, 哈! 🤗 我冇去过韩国, 今晚用餐愉快, 彷似去咗纽约曼克顿韩国城 K-Town, 值得推介!🍹 柑橘碳酸水. 够甜, 够冻, 好难唔好饮, 卖相吸引, 诚意之作.🍕 海鲜葱饼. 香葱味扑鼻, 馅料充足, 味道口感十个赞.🍗 无骨炸鸡 (甜辣/酱油). 飞少挂住影相, 食嘅时候已经冻咗少少, 合格吧!🦀 酱油蟹. 烟雾效果嘅出场方式, 抵赞! 蟹肉鲜味, 唔太咸, 蟹盖上放咗鸡蛋, 绝配蟹膏, 捞饭食就锦上添花.🦀 蒸花蟹, 肉质有少少鸡蛋
🍕 海鲜葱饼. 香葱味扑鼻, 馅料充足, 味道口感十个赞.
🦀 蒸花蟹, 肉质有少少鸡蛋嘅口感, 掂㖞!