2017-06-07 116 浏览
结婚周年纪念,当然要带老婆大人食餐好庆祝一下啦。出门口前仲同佢讲去大排档食庆祝周年纪录,佢仲面色一沉。试问我又点会唔知老婆大人钟意食西餐锯扒㖞,系佢估唔到我揾到间食西餐锯扒嘅大排档啫餐巾绣上「西餐大排档」字样,气派十足。首先出场嘅系乳酪虾仔蛋沙律--用爆珠黎做沙律都相当创新,加上新鲜虾肉,非常爽口。推介这个黑毛猪热脆包--包身是暖暖的,夹著充满肉汁的黑毛猪,咬著有种溶化的感觉。记得食埋啲菠萝呀,好清甜架!!打开热脆包可看到黑毛猪不比面包小呀。而且谂到用黑毛猪黎做猪扒包真系唔简单啊。老婆大人本身都爱喝蘑菇汤,再加入黑松露,香气扑鼻,味道提升。由于渗入了鱼虾等海鲜的鲜味,海鲜肉骨茶的汤底清香鲜甜。牛脷够厚,口感较好,爽口有嚼劲但又唔韧,而且充满牛味。还在回味刚才的黑毛猪热脆包,侍应就奉上这个烧西班牙黑毛猪肉眼盖。黑毛猪嘅特质有点像和牛。脂肪会渗入肌肉中,入口柔软,所以特别美味。我本身系超爱食牛,但今晚食黑毛猪,第一次有个感觉其实猪系可以好食过牛啰最后甜品叫左菠萝雪葩,菠萝味香甜,似雪糕得黎又有啲似沙冰。而且雪葩无牛奶,如果唔加糖直头系低热量甜品,食多D都唔怕肥啦。

餐巾绣上「西餐大排档」字样,气派十足。

乳酪虾仔蛋沙律

黑毛猪热脆包

推介这个黑毛猪热脆包--
包身是暖暖的,夹著充满肉汁的黑毛猪,咬著有种溶化的感觉。
记得食埋啲菠萝呀,好清甜架!!

打开热脆包可看到黑毛猪不比面包小呀。
而且谂到用黑毛猪黎做猪扒包真系唔简单啊。

黑松露蘑菇汤

海鲜肉骨茶
由于渗入了鱼虾等海鲜的鲜味,海鲜肉骨茶的汤底清香鲜甜。

烧牛脷
牛脷够厚,口感较好,爽口有嚼劲但又唔韧,而且充满牛味。

烧西班牙黑毛猪肉眼盖

菠萝雪葩

最后甜品叫左菠萝雪葩,菠萝味香甜,似雪糕得黎又有啲似沙冰。
庆祝纪念
纪念日