2019-01-21
朋友系德国慕尼黑🇩🇪回来香港之后,一直都未有联络,直至佢今晚唔知发咩神经突然约我食饭,佢好骄傲咁话系德国生活既时候,日日都有好嘢食,之后佢就叫我系港岛区揾有一间质素嘅德国餐厅同佢食饭😅。系网上揾到既德国菜全部都系集团式既餐厅,所以都未有太大惊喜,直至揾到最后,见到有间小店系属于比较港式既德国餐厅,内里没有特色的装修而是比较行工业风的感觉,原本都谂住系中伏㗎啦,但系又唔想帮衬大集团,所以一于试吓佢。呢间餐厅嘅价钱属于中等,未去到㓥客嘅程度,由于我个朋友又叫我订德国菜既餐厅,所以我以为佢会食返d德国嘅菜式,点知佢话食到厌然后叫我选择其他菜式,我真系比佢吹胀。因为我系第一次嚟呢一间餐厅所以我就问下侍应有乜嘢好推介,原本佢介绍我食原只龙虾配西班牙饭,但因为原本我地得两个人,但系个西班牙饭份量都算大,所以我哋决定唔叫呢一个菜式想试下其他几款野。我哋拣咗佢令一款嘅招牌菜式:慢煮美国牛护心,牛护心真系从来都未听过系咩部位,本应现为系内脏,但店员解释系属于横膈膜来的嫩肉,我亦都未试过用日式烧汁去配美国嘅牛肉,因为出边大多数餐厅都系用红酒烧汁,所以我觉得几特别一于试吓佢,点知有喜出望外嘅感觉店员果然冇介
因为我系第一次嚟呢一间餐厅所以我就问下侍应有乜嘢好推介,原本佢介绍我食原只龙虾配西班牙饭,但因为原本我地得两个人,但系个西班牙饭份量都算大,所以我哋决定唔叫呢一个菜式想试下其他几款野。我哋拣咗佢令一款嘅招牌菜式:慢煮美国牛护心,牛护心真系从来都未听过系咩部位,本应现为系内脏,但店员解释系属于横膈膜来的嫩肉,我亦都未试过用日式烧汁去配美国嘅牛肉,因为出边大多数餐厅都系用红酒烧汁,所以我觉得几特别一于试吓佢,点知有喜出望外嘅感觉店员果然冇介绍错肉质好滑,日式烧汁甜甜地好香麻油味。而我玩嘢果位朋友就叫左带子龙虾汁意大利饭,一上菜嘅时候我见到有三个带子壳装住d意大利饭,返上面放咗带子,其实真心觉得呢间餐厅好搞笑,做既嘢系令人意想不到,用个带子壳来装意大利饭都俾佢谂到😂,依个味道真心不错,好香嘅龙虾汁包住每一粒意大利米以及海鲜。
最后想同呢间餐厅作个总结,菜式新颖拥有其他餐厅冇嘅菜式,价钱合理性价比高,我下次一定掉低我呢个白痴朋友再约其他人嚟食德国咸猪手,店员服务都几好同你解释唔同嘅啤酒同埋唔不嘅菜式亦唔会嫌你烦,你样好需要称赞👍
香煎带子配海鲜龙虾汁意大利饭
慢煮美国牛护心