餐厅: SP_CE cafe & lounge
资讯:

近年越来越多人钟意去咖啡店打卡,不过小编就系一个例外吧😂,冇咩特别都唔会去咖啡店,因为真系人太多,质素又好参差,作为业余咖啡师嘅小编,自问对咖啡☕️要求都有返咁上下要求,真系唔系间间都有勇气去试😜,不过小编曾经系ig见过人地去「SP_CE cafe & lounge」影嘅bagel真系几吸引,Bagel配上多得好似要倾泻下来嘅炒滑蛋,😳咁啱系附近上完堂就去碰吓运气试吓噜!是日为星期六,小编11:30am左右去到已经要排队,😅好彩系排第二枱啰,不过都等左半个钟先有得入座!Order左一份Black Truffle Scrambled Egg Bagel($98)其实价钱一啲都唔平,觉得值唔值就见仁见智啦!Bagel应该唔系原味,食落系咸咸甜甜,大家见到倾泻下来嘅炒滑蛋其实唔系真系好多,只系生菜和蕃茄垫起左啲炒蛋,不过味道系几好嘅,黑松露都几多,炒蛋亦几滑 ,但系生菜、蕃茄同炒蛋其实唔系好夹。美味指数:😋😋😋抵食指数:💰💰💰入内就见到「SP_CE cafe & lounge 」系用Rocket嘅咖啡机,所以感觉饮冻饮应该系稳阵啲嘅……我地order左两杯冻饮都麻麻地。两杯冻饮嘅制作方法类似
 近年越来越多人钟意去咖啡店打卡,

不过小编就系一个例外吧😂,

冇咩特别都唔会去咖啡店,因为真系人太多,质素又好参差,

作为业余咖啡师嘅小编,

自问对咖啡☕️要求都有返咁上下要求,

真系唔系间间都有勇气去试😜,

Bagel配上多得好似要倾泻下来嘅炒滑蛋,😳

咁啱系附近上完堂就去碰吓运气试吓噜!
是日为星期六,小编11:30am左右去到已经要排队,😅

好彩系排第二枱啰,不过都等左半个钟先有得入座!

其实价钱一啲都唔平,

觉得值唔值就见仁见智啦!

Bagel应该唔系原味,食落系咸咸甜甜,

大家见到倾泻下来嘅炒滑蛋其实唔系真系好多,

只系生菜和蕃茄垫起左啲炒蛋,

不过味道系几好嘅,黑松露都几多,炒蛋亦几滑 ,

但系生菜、蕃茄同炒蛋其实唔系好夹。

美味指数:😋😋😋

抵食指数:💰💰💰

所以感觉饮冻饮应该系稳阵啲嘅……

我地order左两杯冻饮都麻麻地。

两杯冻饮嘅制作方法类似Shakerato,

Pink($52)

就系espresso加西柚汁一齐shake,

西柚汁嘅味道虽被咖啡盖过,

但味道系几refreshing~

Pink
美味指数:😋😋😋

抵食指数:💰💰💰

Alcohol($58)

虽说话有whisky系里面,但就唔系好感觉得到,

对比起Pink,啲泡多左一倍,

泡沫多到有半杯都系泡😅,

加左柠檬🍋,所以味道酸酸的。
Alcohol

美味指数:😋😋

抵食指数:💰

总括嚟讲,

我觉得店家嘅Shakerato需要改良一下,

半杯泡都上枱太过份了吧!👎🏻

值得留意嘅系,店家规定每人最少order一杯饮品,

但店中嘅饮品也未免太令人失望😞吧~
午餐