2005-04-01 41 浏览
福记最出名系鲍鱼同翅就系人都知, 佢地做0既干鲍系一试难忘, 一世人系要试一次.食鲍鱼同翅系贵, 一分钱一分货, 晚饭当然可以索取高昂0既价钱, 闲闲地都三几千(每位计), 但系去福记饮茶我觉得系好抵. 高级如福记, 饮茶(当你食普通野)都系百零二百蚊一个人落楼, 但系食物绝对系一流0既. 去d大集团酒楼饮茶唔知食d咩都随时百几蚊个人落楼, 相比之下去福记饮茶系几抵,仲加送随时有明星/政经界名人俾你睇. 午市佢地时常爆满, 记得订位. 人数够(起码4位)记得叫荷叶饭一包, 唔好要半包. 因为你要一整包佢会即蒸俾你, 半包就净系叮热.回正题, 今次去福记饮茶系因为有朋友话好耐无食过d有水准同正经0既广东点心, 所以我先提议去福记. 朋友试过都话正, 仲话早排去环龙阁好令佢失望, 点心款式唔多; 估唔到去福记饮茶都系同去酒店饮茶差唔多消费咁话. 是次样样点心都保持到应有水准. 系个春卷炸得过火0左少少!呢次可能因为全女仔, 所以比较细食, 埋单都唔驶100蚊/头, 正!