2017-10-11
今日返工好忙,放工真系好攰!所以同朋友黎到旺角警署后面既酒吧街relax下,由太子地铁站行过去,好快就到!见到Channel 3门口红色招牌好抢眼,就走去睇睇有咩食。见到有poster指间餐厅系西班牙领事馆系国庆酒会入面既指定餐厅,所以一于入去食西班牙菜。特别今日系星期一,会有monday blues,最好就系放工之后黎食下好野放松下。 一入到间餐厅,就见到张长长既吧枱,而bartender都系到调紧酒,望落去间餐厅好有酒吧feel,灯光比较暗,比较热闹,约人静静地倾心事就唔好啦,不过放工黎饮下酒吹下水就啱哂!应该话呢到系bar会更为贴切!我地坐系二人枱,开始拣食物。MENU我地望完MENU一次又一次,虽然得几版,但系样样都好想叫黎试下。粟米脆片 ($35)系我地拣紧食咩好既时候,侍应拎咗碟粟米脆片黎,拎黎点侧边既沙律酱黎食,边食边拣,完全啱哂!饮品MENU个饮品MENU有好多野拣!忌廉芝士烟三文鱼波 ($68)呢个系用烟三文鱼包住旧cream cheese,平时我会觉得D烟三文鱼好咸,但系配合埋cream cheese,味道啱啱好中和哂,唔只味道层次配合得啱啱好,连口感都好match
一入到间餐厅,就见到张长长既吧枱,而 bartender都系到调紧酒,望落去间餐厅好有酒吧feel,灯光比较暗,比较热闹,约人静静地倾心事就唔好啦,不过放工黎饮下酒吹下水就啱哂!应该话呢到系bar会更为贴切!
我地坐系二人枱,开始拣食物。
MENU
粟米脆片 ($35)
饮品MENU
个饮品MENU有好多野拣!
忌廉芝士烟三文鱼波 ($68)
呢个系用烟三文鱼包住旧cream cheese,平时我会觉得D烟三文鱼好咸,但系配合埋cream cheese,味道啱啱好中和哂,唔只味道层次配合得啱啱好,连口感都好match。
西班牙啤酒烩慢煮牛面肉 ($158)
偏好烧牛排既朋友第一次食慢煮牛肉,都觉得唔错,但仍然拥护烧牛排比较juicy比较香。
西班牙香烧乳猪仔 ($75)
最底层系一片烤过既法包,再铺一片青瓜,然后才铺了主角香烧乳猪仔,最后用蕃茄仔以牙签串好。以外观黎讲,好colorful!但系呢种既铺排,唔系只系为咗卖相。
朋友称佢为「烧乳猪多士」,先讲主角烧乳猪,层皮脆卜卜油分足,D肉味好够,而配角蕃茄和青瓜味道清新,配合埋多士就刚好中和左油腻感,感觉刚刚好。所以话主角同埋配角互相配搭系好重要!
芝士杂菜烟肉焗酿大菇 ($78)
最惊喜系一刀切落去旧大菇到系会爆汁,证明粒菇真系好juicy,一啲都唔干,赞。
Virgin Mojito ($78)、Snow Ball ($68)
支搅搅捧造型好得意!
之前试过饮过mojito,只系一杯梳打水加薄荷叶,觉得麻麻地,所以从此之后都唔敢再叫。
但系今次朋友叫左virgin mojito,完全令我改观!淡淡嘅薄荷加青柠,清新得黎易入口,可能因为系mocktail ,偏甜,好啱朋友口味,只有少少冰,所以都唔会越饮越淡,朋友话要俾个赞佢。
呢到每道菜都有好多沙律菜,感觉健康左XD,又唔会落好多醋唔会破坏左个调味,good good。
呢到D饮品真系好好饮啊!经店员讲解后,先至知道呢到D bartender都系国际调酒师,唔怪得D饮品调得咁好饮啦!临走经过门口,真系见到有几张证书show咗出黎。
下次可以再黎再饮过!