2024-09-18
同朋友行完维园花灯会,心血来潮想食火锅,揾揾下附近有间叁不馆几多好评,就去左试下。一出䢂门就见到怀旧风嘅装修,环境有d似以前大排档格局,但好干净,仲有凉凉嘅冷气。个日时间算早唔洗等太耐就有位坐,一坐低d店员就介绍依家做紧推广,$10十支酒,饮唔哂仲可以储低留番下次饮,好抵!之后店员捧咗个调味盘出嚟,有齐晒啲豉油葱蒜蓉啲调味,佢仲好好咁介绍咗佢哋店舖秘制嘅葱头油同埋沙嗲酱,叫我哋试吓。味道确实唔错!火锅最紧要汤底,我地拣左花胶鸡。个汤底嚟到嘅时候,店员都提我哋,叫我哋饮咗碗汤先再落料。个汤底鸡味浓,又有淡淡嘅椰子味。佢只鸡多肉得黎肉质又嫩滑,切位冇乜碎骨,可以大啖大啖食。花胶数量都好多!手切肥牛-食落唔韧,好重牛味韮菜饺-饺子馅肉弹牙韭菜鲜嫩五宝丸-每粒食落都好弹,味道唔咸适中,每一粒都真材实料蜂巢豆腐-非常嫩滑,最啱系浸落汤底一段时间再食,吸晒啲汤底,超正。芝士肠-份量够多,芝士味浓海鲜拼盘-海鲜新鲜,店家好细心将海鲜全部已经去晒壳,方便客人拾下拾下。蛏子多肉又够滑,扇贝大只又鲜甜,沙白大只又冇沙,海虾肉质爽甜。
手切肥牛-食落唔韧,好重牛味
韮菜饺-饺子馅肉弹牙韭菜鲜嫩
五宝丸-每粒食落都好弹,味道唔咸适中,每一粒都真材实料
芝士肠-份量够多,芝士味浓