呢日下午喺九龙塘有啲嘢做要做,所以顺便喺又一城食个饭~呢个商场嘅物价都偏贵,除咗food court外,闲闲哋一个lunch都要起码$100up💸💸。虽然唔平,但有啲餐厅都要等成10张枱😩,咁啱见到Dan Ryan嘅餐牌都几啱食又有位,所以就试吓啦。装修都系走美式🇺🇸路线,灯光较暗,有好多大挂画。入到去先发现原来咁大间,有好多位。我哋2人,都安排咗张4人方枱比哋👍🏻。Lunch Menu有十几款拣,有pasta/pizza/burger/salad等等选择,另包餐汤同饮品,价钱由$98-$158不等,再加一。餐汤我点咗洋葱汤,有嚿芝士面包已经扔埋喺入面,味道就一般啦无乜惊喜。反而餐前嘅面包就有啲惊喜,因为居然有muffin🧁,另外仲有两款包仔,最出色嘅竟然系个貌似牛油嘅酱,感觉系柚子味的忌廉👍🏻👍🏻。我同个朋友点咗2款lunch share食,第一样叫咗传统烧烤半鸡配薯条(Dan’s Slow BBQ’d Half Chicken)($128),落单时以为系烧春鸡,点知原来唔系,仲好大只添,只鸡🐔一啲都唔鞋,又好厚肉🍗。薯条就正正常常啦,点隔离个烧烤酱都好食。成份餐个份量超大。第二样叫

洋葱汤

传统烧烤半鸡配薯条

第二样叫咗番茄海鲜意大利饭(Tomatoey Seafood Risotto)($152),呢碟个卖相同餐牌上争劲远,颓劲多,啲海鲜又少😕,佢声称有虾、蚬、青口、三文鱼同白鱼,我揾唔哂咁多样,就算有都劲少😅。碟饭睇落唔大碟,但食落其实都ok大。味道一般啦,蕃茄味唔酸,但个饭唔系好似意大利饭,纯粹普通饭加咗好多汁,唔会推介。🙅🏿‍♀️
番茄海鲜意大利饭

总括嚟讲,我觉得呢餐都唔错嘅,环境舒服,食物味道中上,系传统美式餐厅嘅大大碟份量。惟价钱其实都唔平,性价比低(特别系个饭),不过呢样嘢普遍应用喺呢个商场嘅食肆上🤷🏿‍♀️🤣。btw啱啱写食评发现原来用openrice订台会有parma ham送,蚀咗😭。
2019-07-23
传统烧烤半鸡配薯条
  • Dan’s  Slow  BBQ’d  Half Chicken