2024-10-26 824 浏览
與朋友相聚,選了又一城 Dan Ryan's Chicago Grill。對上一次來到差不多兩年前。這間餐廳沒有入座時間限制,而且有happy hour,放工來喝一杯也是不錯的選擇。這間餐廳在又一城開業了已經有差不多20年,食物種類大眾化,臨近萬聖節,餐廳內的裝飾以黑色和橙色為主,隱約可見南瓜燈🎃和鬼怪圖案,營造出既歡樂又神秘的用餐環境,讓人忍不住拍照留念💕。在服務方面, 員工非常友善與專業。進門時,服務生熱情地迎接我們。這次我們選擇了個人自選套餐(價格由二百多元起),包括沙律或餐湯、主菜及甜品。這樣的搭配不僅實惠,更是讓人可以根據自己的口味選擇不同的菜式。我點了🥗凱撒沙律作為開胃菜。這道沙律的生菜新鮮脆口,配上自製的凱撒醬,味道濃郁。醬汁的香濃恰到好處,與烤得微焦的麵包丁相得益。主菜,我選擇🥩炭燒封門牛柳。選了三成熟,不過吃起像七成熟。這道菜的牛肉經過炭燒,外層微焦,內裡卻保持著多汁的口感。搭配的醬汁香氣撲鼻,帶有淡淡的煙燻味,讓整道菜更添層次感。除了牛柳,還嘗試了🍛野菌松露意大利飯。這道意大利飯的米粒煮得恰到好處,外滑內韌,完美吸收了松露的香氣。此外,餐廳有一些特價菜式推廣,我點了

餐包配乳酪

凱撒沙律

炭燒封門牛柳

黑松露野菌意大利飯

此外,餐廳有一些特價菜式推廣,我點了香炸蘑菇,外層的炸衣酥脆可口,內裡的蘑菇柔軟,搭配的蛋黃醬則增添了濃郁的風味。
香炸蘑菇

甜品是🍨美式新地,讓人回味童年的時光。

Dan Ryan’s 無論是與朋友聚餐還是家庭聚會,這裡都是不錯的選擇。特別是在節日期間,餐廳會充滿節日氣氛的佈置,增添了用餐的樂趣呢🎃!
餐包配乳酪
凱撒沙律
黑松露野菌意大利飯
香炸蘑菇
  • Caesar Salad
  • 餐包
2024-09-25 1699 浏览
今晚和太太在又一城買完東西,突然想吃牛扒,於是來到這家Dan Ryan's Chicago Grill,試試水準。餐廳位置空間感足夠,環境有情調,正好可以舒舒服服地傾計,但星期三晚上亦接近全院滿座,記得要先訂位。晚市提供多款套餐亦有不同的優惠,有前菜、意粉、肉類主菜等多種選擇。餐包點餐後侍者立即送上熱烘烘的餐包,三款不同口感的麵包,配上餐廳自家製的士多啤梨醬,輕輕一蘸,十分開胃。蜆肉周打湯 $88原個麵包上枱,外層鬆脆可口,而周打蜆肉湯更是有驚喜,質地濃稠綿密,入口奶油香氣豐富,加上蜆肉的啖啖鮮香,一流。紅菜頭沙律 $83點了一客紅菜頭沙律,新鮮紅菜頭配以的輕營的黑醋汁,還有火箭菜、牛油果以及合桃增加口味的變化,微酸微甜,輕怡開胃。芝加哥拼盤 $128芝加哥拼盤有洋蔥圈、焗薯皮及水牛城雞翼,水牛城雞翼大大隻,先炸得外脆內嫩,再以特製水牛城醬汁包裹著雞翼,味道酸辣分明,十分正宗,配以藍芝士醬汁,十分開胃。炭烤封門牛柳 $205主菜點了少見的封門柳,最愛封門柳的肉質如牛柳軟嫩,但同時牛肉味卻濃郁可口,入口肉汁豐腴,配以芥末醬,辛辣中帶點酸爽,十分惹味。朱古力奶昔 $68最後點了一杯朱古力奶

蜆肉周打湯 $88

紅菜頭沙律 $83

芝加哥拼盤 $128
炭烤封門牛柳 $205

朱古力奶昔
朱古力奶昔 $68
最後點了一杯朱古力奶昔,奶昔入口口感綿密,富朱古力香氣,腴而不膩。
2024-09-25
朱古力奶昔
2024-11-07 0 浏览
難得平日放假於是約左屋企人去行下又一城🎁,見好耐都冇食過Dan Ryans,心思思又想食。平日有weekday lunch set價錢超值🍽,最平約$100多小小都已經有,仲已經有埋飲品,麵包鬆餅及餐湯或沙律,lunch time時間見全場爆滿好多人幫襯。而我最中意既其實係佢個鬆餅同埋麵包果醬🍞,熱熱地好鬆軟。我地叫左2個lunch set分別係Chicken Quesadilla同埋Chicken Caesar Salad。Chicken Quesadilla🌮雞肉同芝士份量都唔小,芝士溶溶地真係好正🧀。另外Chicken Caesar Salad既菜亦都幾新鮮🥗。我地兩樣share食份量岩岩好

2024-11-07 0 浏览
以前睇美劇成日見到劇中主角食Mac & cheese 都好想食埋一份! 屹立香港多年,主打傳統美式菜,美國vintage風格裝潢!先上麵包籃芝加哥拼盤198焗薯皮、炸洋蔥圈、水牛城雞翼,(藍芝士醬、燒烤醬,酸忌廉)兩人合ge拼盤,一定要沾醬!三重芝士焗通粉 $168 濃郁芝士奶香味,全包裹通粉每一角落,極邪惡!搗趣burger $ 168雙層美國芝士生菜經典香辣漢堡醬經典cheese burger 口味,麵包外皮幾鬆軟,size就比想像中的骰!熱帶水果茶$48有果味帶茶香,唔太甜

先上麵包籃

芝加哥拼盤198
焗薯皮、炸洋蔥圈、水牛城雞翼,(藍芝士醬、燒烤醬,酸忌廉)

兩人合ge拼盤,一定要沾醬!

三重芝士焗通粉 $168

濃郁芝士奶香味,全包裹通粉每一角落,極邪惡!

搗趣burger $ 168
雙層美國芝士生菜經典香辣漢堡醬

熱帶水果茶$48
有果味帶茶香,唔太甜
2024-10-23
  • 小食拼盤
2024-11-05 0 浏览
今日試咗間餐廳嘅平日午市套餐,整體感覺幾滿意!套餐價錢合理,包括飲品、沙律或餐湯(我加咗$32升級咗蜆肉周打湯)、麵包🥖同鬆餅,份量十足,性價比高。我揀咗慢煮BB豬排骨配椰菜沙律同薯條 🍟$158。個豬排骨調味恰到好處,唔會太鹹或太淡。椰菜沙律清爽開胃,薯條炸得金黃香脆,熱辣辣,口感一流。蜆肉周打湯湯底濃郁creamy。麵包同鬆餅都烘得啱啱好。另一個主菜係芝加哥至尊三文治🥪配椰菜沙律同薯條 $118,呢個三文治份量十足,餡料豐富,芝士味濃郁,配埋沙律同薯條,都幾滿足。另外,仲加咗$48叫咗個brownie做甜品。brownie嘅朱古力味濃郁,口感濕潤鬆軟,唔會太甜膩,係個perfect ending!

今日試咗間餐廳嘅平日午市套餐,整體感覺幾滿意!

蜆肉周打湯湯底濃郁creamy。麵包同鬆餅都烘得啱啱好。

2024-10-26 339 浏览
餐廳布置咗萬聖節裝飾,非常有氣氛,環境座位舒適,適合同朋友聚會用餐。佢哋推出嘅Chicago Set 抵食,選擇都幾豐富。套餐包括湯或者沙律,揀一個主菜,跟一個甜品或雪糕。我哋揀咗招牌凱撒沙律、香烤味噌比目魚、自家製布朗尼蛋糕朱古力士多啤梨。招牌凱撒沙律:沙律菜優質,加上脆口的麵包丁增添了口感。拌上沙律醬,健康好味。香烤味噌比目魚:呢個係餐廳嘅新菜式,搭配薯蓉和烤南瓜,比目魚肉鮮嫩,味噌醬有日式嘅感覺,咸味適中。另外我哋仲叫咗卡邦尼意粉:濃郁滑順,煙肉和磨菇的搭配恰到好處。捣趣漢堡系兩塊3oz牛肉同雙層芝士、生菜、經典香辣漢堡醬組成。芝士充滿濃郁的奶香,增添了口感的滑順感、生菜帶來清爽感,口感層次豐富。

佢哋推出嘅Chicago Set 抵食,選擇都幾豐富。
套餐包括湯或者沙律,揀一個主菜,跟一個甜品或雪糕。

呢間餐廳的氛圍做得好好,一入去未坐低已經感受到好chill 的感覺,浪漫餐廳tone 得來又幾熱鬧,環境佈置都好乾淨舒服。食物有好多種類選擇,我選左呢個牛油龍蝦墨西哥玉米卷($268/2件)實物同相片一樣咁足料,有牛油果,龍蝦肉,仲有蕃茄,生菜粟米等配料,加埋青檸汁同蒜油,咬落去係清爽,口感爽脆,加點點烤餅香。另外一道值得食的係海鮮意大利飯($220)佢有4款海鮮,平時食呢類海鮮飯或者意粉,啲海鮮每款都係得1-2件,但今次大蝦有成4件,認真大方,仲要係新鮮好食,加埋佢的配料熬成的意大利飯,絕對係誠意之作。另外不得不提的係佢個餐包,一坐低就會自動送上,最特別係有得食朱古力muffin!!大大一隻,仲要好多nuts係入面,未食正餐已經開心仔!

牛油龍蝦墨西哥玉米卷

另外一道值得食的係海鮮意大利飯($220)
海鮮意大利飯

牛油龍蝦墨西哥玉米卷
海鮮意大利飯
2024-10-19 400 浏览
前兩星期和家人來過,服務與食物質素都不錯,所以再和朋友來一次,怎料今次的侍應服務完全不同,就和茶餐廳的沒分別,服務態度十分敷衍而且極度唔夠人,每次落单都要等好耐先先有人幫你,個個好似冇糧出咁,雖然食物質素是不錯的,結果我地都係頂唔住,唔想继續受氣,食完頭盤就走人,去另一附近餐廳繼續食主菜和甜品,食晚餐食到要轉埸嘅情況真係第一次亦唔會再去呢間咁嘅餐廳,但另一餐廳服務就十分好, 所以香港嘅餐廳真係良莠不齊。對Dan Ryan 十分失望。
2024-10-09 618 浏览
讀書時期到現在都是Dan Ryan's Chicago Grill 的粉絲, 今晚到又一城分店,位於九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-28號舖。 Dan Ryan's 是一間美式餐廳,當晚點了鮮蝦牛油果沙律(半份) $138、 雙層美國芝士生菜經典香辣漢堡$168、 卡邦尼意粉$145、 鮮焗美國蘋果批$108、 美式雪糕新地$38。 🔸餐包 ~ 坐底不久已送上餐包, 熱辣辣有三款口味,配上自家製的士多啤梨醬,美味可口。 🔸鮮蝦牛油果沙律(半份) $138 ~ 鮮蝦大隻爽口, 沙律菜很新鮮, 配上香草乳酪醬, 感覺清爽開胃。 🔸雙層美國芝士生菜經典香辣漢堡$168 ~ 香濃厚切的漢堡,與清爽生菜和惹味醬汁配合起來, 豐富滋味。 配菜有粗身薯條和沙律, 份量多又美味。 🔸卡邦尼意粉$145 ~ 忌廉濃稠味重,卡邦尼意粉加上煙肉、芝士和蘑菇,濃郁順滑。 🔸鮮焗美國蘋果批$108 ~ 面層有雲呢拿雪糕, 餡料有大量蘋果肉,甜度適中,酥脆美味。 🔸美式雪糕新地$38 ~ 雪糕新地香順幼滑,忌廉柔和細緻,兩者夾起來吃,一口接一口,太正了。 整體而言食物和服務很好,環境舒適,近期更推出週年6

餐包

鮮蝦牛油果沙律(半份)

卡邦尼意粉

鮮焗美國蘋果批

美式雪糕新地

整體而言食物和服務很好,環境舒適,近期更推出週年65折優惠,性價比超高。

2024-09-30
餐包
鮮蝦牛油果沙律(半份)
卡邦尼意粉
鮮焗美國蘋果批
美式雪糕新地
2024-10-01 745 浏览
The place feels incredibly overcrowded, with far too many tables crammed together in a small space. This setup makes it difficult to move around comfortably, and it feels almost claustrophobic at times. The lack of space between tables means that you can hear every conversation around you, which can be quite distracting and takes away from any sense of privacy. It’s hard to breathe and relax in such a tightly packed environment, and it certainly doesn’t make for an enjoyable dining experience.Mo

Moreover, the food is significantly overpriced for what you get. The portions are small, and the quality doesn’t justify the high prices. You end up paying a premium for a meal that doesn’t meet expectations, which is quite disappointing. The menu options are limited, and even the simplest dishes are marked up considerably. This combination of an uncomfortable atmosphere and overpriced food makes it hard to justify a return visit. Overall, the experience leaves much to be desired, and there are likely better options available that offer more value for money and a more pleasant dining environment.
2024-09-26 834 浏览
這間位於又一城的【Dan Ryan's Chicago Grill】,主打美國菜,除了單點外,還有套餐供應。剛好餐廳35周年慶,指定菜式可以65折享用,十分超值。餐廳先送上熱辣辣的餐包。紅菜頭沙律火箭菜加上紅菜頭及牛油果,再淋上黑醋汁,沙律清新開胃。芝加哥拼盤水牛城雞翼皮脆肉嫩,帶酸辣香味;焗薯皮香脆有煙肉香;炸洋葱圈送酒一流。炭烤封門牛柳牛柳烤至表面焦香,中間呈粉紅色,味道濃郁且多汁,旁邊還配上炸粗薯。肉醬意粉意粉表面舖滿了肉醬,每條意粉都沾滿了醬汁,酸甜開胃。最後飲返杯Whisky梳打,十分滿足的一餐。

剛好餐廳35周年慶,指定菜式可以65折享用,十分超值。

餐廳先送上熱辣辣的餐包。

紅菜頭沙律
火箭菜加上紅菜頭及牛油果,再淋上黑醋汁,沙律清新開胃。

肉醬意粉
意粉表面舖滿了肉醬,每條意粉都沾滿了醬汁,酸甜開胃。

最後飲返杯Whisky梳打,十分滿足的一餐。
2024-09-24 785 浏览
在香港很少地方可以吃到美國菜,今天便專程來到位於又一城的美國食肆。店內裝修如置身於美國酒吧之中, 10分放鬆。肉醬意粉$102,肉醬份量十足,茄汁味道香濃,加上烹調得軟硬適中的意粉, 10分美味可口。烤半雞$135,烤雞表面的醬汁用上了美國燒排骨的醬汁,帶點酸甜味道,非常開胃。雞肉軟腍腍可口,雞脾煙煙韌韌,很有美國特色。鮮蝦牛油果沙律半份$138,鮮蝦肉爽口蛋腩,出奇地美味,加上帶點酸甜味道的醬汁,整個沙律菜令人胃口大開。鮮焗美國蘋果批108,蘋果批配上雲呢拿雪糕在上面,雪糕味道香濃,蘋果批外表酥脆可口,內裏蘋果酸酸甜甜,是一道特色的甜品。Stella Artois $57,味香濃,冰凍可口,啤酒一向是美國食品的最佳伴侶。這裏的麵包雖然是免費,質素一點都不錯,加上自家製士多啤梨味道的牛油,味道更加可口。

店內裝修如置身於美國酒吧之中, 10分放鬆。

2024-09-15 811 浏览
基本上完全冇服務,每一道菜都要吹佢先上(連水同麵包都係)。牛扒係乾嘅,份量奇小,黑松露飯冇味,沙律啲雞乾,三文治份量奇小。最大問題係啲員工,個個都黑面,扮見唔到你,服務奇差。記住千奇唔好中伏,唔好再黎。以前Dan Ryan 好好食,美國餐廳,唔知點解變成咁。以前啲份量很多到食唔哂,但依家係我第一次去美國餐廳食唔飽。最大問題係啲員工心態,外面同廚房冇溝通,佢哋唔知邊度菜未出。員工好似唔想做,係咪冇糧出?

2024-09-15 804 浏览
基本上完全冇服務,食品質素差了很多,唔怪之得啲人返哂上大陸。啲員工冇神冇氣。完全唔想做咁。牛扒份量奇少,好似乾咁,黑松露飯冇味,連水都冇人倒,飲品又遲出。最大問題係啲員工黑面,好似冇糧出咁。😡
生日密密食之難得二人時間,打風前夕慶祝🎂有Lisba接收工去左間出名慶生嘅西餐廳食美國菜☺️呢間野大學時間已經係度了😝以前會搭車過來食,好懷念!未叫食嘢之前已經有熱辣辣餐前麵包加埋獨特嘅莓醬,正!食完都少少飽🤪🍽️ 炭燒封門牛柳今日可以同Lisba撐枱腳,唔使諗有乜嘢啱Lisboy食,咁啱撞正餐廳35周年優惠,可六五折炭燒封門牛柳🥩食肉獸小Sun媽當然要食番3成熟牛牛先夠滿足🤤三成熟上到碟通常有4-5成剛剛好,切好晒,封門牛柳牛味濃🤤So yummy~而side我地就揀咗炸甜薯😍🍽️ 烤焗龍蝦尾面書最近彈咗Lisba數年前,好有情趣親手整嘅炸焗龍蝦尾🦞回憶,所以第二個Main係好耐冇食嘅烤焗龍蝦尾😋餐廳幫我哋起晒肉擺碟靚靚,啱晒我哋啲懶人又滋味無窮~最正係佢有個烤焗嘅粟米添,夠晒飽肚!🍽️ 美式士多啤梨奶昔食美國嘢,除咗大大碟之外,奶昔都係佢哋必叫嘅嘢飲之一,最愛士多啤梨🍓所以今次叫咗士多啤梨奶昔,大大杯好香甜🍹解渴得來又滿足😋🍽️ California SangriaLisba話唔使湊住Lisboy可以飲酒精飲品🍷所以叫咗杯Sangria,好多生果配紅酒,甜甜地又易入口,閒日仲有HH價,抵飲!

🍽️ 炭燒封門牛柳

🍽️ 烤焗龍蝦尾

🍽️ 美式士多啤梨奶昔

🍽️ California Sangria

🍽️ Carrol Cake
嚟呢間餐廳嘅主要原因係生日預訂會送上一件蛋糕,加有寫碟祝福😍今日竟然係有出名嘅Carol Cake🍰仲有店員唱生日歌🎂😝係就係有啲尷尬但超開心🎉香港人需要有呢啲文化!
  • Carrot Cake
  • 餐包