2013-12-12
以为最近百佳集团储印仔活动包括味吉拉面,见咁耐冇食过,咪过嚟食,顺手储多几个印啰!点知嚟到问店经理先知原来今年味吉冇参与,横竖嚟到,时候又唔早,唯有喺度食埋先算啦!对上𠮶次嚟都唔记得几耐了,总之好一段时间啦!店既装修冇变,店员都算熟口熟面,但餐牌内容却有转变。以前主要以叉烧﹑角煮豚肉及猪软骨做配料,现在多了吉列猪扒同炸虾。极上酱油同赤地狱汤底依旧,但原来既味噌唔见了,变左什么明太子味噌,正想试试这新口味之际,发现原来还有一款全新汤底,墨汁猪骨汤吧!所以索性点了吉列猪扒墨汁拉面。老公则点酱油叉烧拉面,另外再点近期爱吃既豚肉串烧。豚肉串烧先来,一客2串,每串3小件,中间夹著京葱,调味不错,本身豚肉味少少浓,又够咬口,好味。跟住酱油叉烧拉面来了,这汤底的拉面会跟紫菜同吃,如点大拉面(即3片叉烧)会送上完整一片大紫菜。由于这个汤底味道偏淡,所以味道一般。这个时候新菜色吉列猪扒墨汁汤拉面也来了。汤面卖相黑漆漆的让好墨汁的我兴奋不已,试一口汤,猪骨汤底味依然浓,甚至盖过墨汁汤味!(我当左墨鱼汁意粉咁食,所以味觉/对味道既认知有出入)至于吉列猪扒,跟图片又不相副了,好细块,唔系好似图片般厚切,重点系