2019-05-02 691 浏览
今日去大围,见到一间日本料理,望见里面地方不算大,但又几多人㖞,今晚就试呢间大丰日本料理。地方整洁,但好挤迫,大家要互相迁就,才可通过,不过最重要都系食物质数。我们5个人叫了一个二人餐,包括和风牛油果海鲜沙律、花之恋、西京烧比目鱼、五品刺身、蒜片牛粒石头饭、牛肉寿喜烧。沙律有虾、吞拿鱼、三文鱼配新鲜沙律菜、蕃茄仔、牛油果粒,再加上沙律醋,开胃醒晨,材料新鲜爽口。跟住上花之恋,分量足,三文鱼肥美。再上系五品刺身包括有三文鱼、北奇贝、吞拿鱼、甜虾 、鱿鱼,全部都好新鲜,厚度适中,佢会根据当天嘅材料,决定五品是什么,用既刺生唔系贵价鱼,但都算新鲜。到主菜,煎得香脆嘅比目鱼配上沙律菜和黄沙律酱,鱼外脆内嫩,不错。之后就系热辣辣嘅寿喜烧,配上温泉蛋同姑,好嘢味, 虽然牛肉稍为肥咗少少,但也算不错👍最后是和牛粒石头饭,耐热的石头锅,令到啲饭有少少焦,和牛粒上面 铺咗一小执炸咗嘅蒜片,令到整个饭特别香口, 虽然和牛粒冇入口即溶嘅感觉,但都算霖和入味,整体这个二人餐值得推介。另外点了黄金软壳蟹卷、烧汁牛舌、年糕串、油甘鱼寿司。 软壳蟹够脆,油甘鱼较肥美, 整体寿司都有比正常高少少嘅水平。年糕串,我就觉

另外点了黄金软壳蟹卷、烧汁牛舌、年糕串、油甘鱼寿司。 软壳蟹够脆,油甘鱼较肥美, 整体寿司都有比正常高少少嘅水平。年糕串,我就觉得唔够 黏。

侍应推介生蚝优惠,生蚝处理可以选择生食、蒜蓉烧、芝士焗。我们叫了半打,分别生食同烧。平均25蚊一只,生蚝算大只,而且肥美鲜甜,烧加上蒜蓉,味道不错,但我都比较喜欢生食。

五个人食咗$700,食物质素好,唯独是地方太细,亦唔方便坐得耐,倾吓计,但只系为食饭,我会再嚟。