2009-08-06 17 浏览
少奶呢排真系好懒,懒得写,所以呢篇食评其实系几日之前食落摊到而家先写。呢间拉面馆位置其实唔算方便,地铁站出嚟都差唔多要行五分钟(可能因为少奶行得慢啦=w=),不过少奶好多时落坑口食饭都会嚟呢度,贪佢唔贵又够大碗一定食得饱。唔算大嘅舖面,好似家庭式经营嘅感觉(虽然间唔中会漏单,尤其嘢饮),都算几舒服。少幼每次嚟都钟意叫手擀面,因为有口感过拉面,又唔似刀削面咁厚,成旧粉咁对于少奶嚟讲太heavy了。今次就叫咗酸辣汤手擀面。汤底浓度啱啱好,又足料,如果嫌唔够辣可以自己加辣,因为其实个酸辣汤唔多辣。不过虽然少奶好钟意食辣,但总系觉得酸辣汤好似都系唔好太辣先食得到啲料嘅味,所以都系由得佢原汁原味就算。重有一点令少奶好钟意叫呢个面就系叫得呢个预咗会成碗汤饮哂,比起其他面好似抵食啲咁啰哈哈。少奶友人就叫咗饺子刀削面,汤底系清汤嚟。佢呢度个清汤都几鲜味,不过少奶就冇问过用咩嚟煲。虽然今次冇叫到,但少奶想推介埋佢呢度有几个叫麻辣xx拉面嘅,都系清汤底,之后俾一碟用麻辣汁浸住嘅猪耳/肚丝/牛展,少奶每次都会成碟倒落个清汤度沟埋佢,劲惹味!另一个推介就系呢度嘅醉鸡。醉鸡亦都系少奶每次嚟呢度都会叫嘅小食。个汁

另一个推介就系呢度嘅醉鸡。醉鸡亦都系少奶每次嚟呢度都会叫嘅小食。个汁好够酒香,鸡亦都好滑,只系略嫌有时会失手有少少黐骨。佢个醉鸡重送一碟唔系豉油定咩汁点鸡嘅,不过少奶试过一次之后都冇再用𠮶只汁嚟点鸡,因为少奶觉得个汁实在太咸喇,而且亦都盖过咗酒味,好似唔太match咁。

题外话:少奶差唔多每次叫餐饮都系叫冻豆浆,但差唔多每次都会漏单,反而其他嘢就一次都冇漏过,真系奇奇怪怪...
离地铁站有少少远,其貌不扬嘅小馆
有电视睇,当晚做紧美女厨房超级巨声
图文并茂的menu
友人的刀削面
足料酸辣手擀面
手擀面的真貌
花雕醉鸡与豉油(!?)
2009-08-02
离地铁站有少少远,其貌不扬嘅小馆
有电视睇,当晚做紧美女厨房超级巨声
图文并茂的menu
足料酸辣手擀面
手擀面的真貌
花雕醉鸡与豉油(!?)