礼拜日晏昼约朋友出黎去花园街买衫,买完衫行下行下已四半,够钟下午茶时间,揾个地方食下午茶hea下补充能量。行经呢间食店,门外有3,4个人排队,望一望店内装修走柔和日系风情,再望下门外个餐牌,价钱可以用抵黎形容,同朋友二话不说,食呢间。等左5分钟就已入座,店面长方形,坐左近收银柜的两人枱位置,店铺装潢用木同柔和既灯光互相映衬,有啲似日系西餐既CAFÉ店子格调。我地食果阵系下午茶时段,本餐牌入面有单张既menu,写住『超值套餐,全日优惠,不分时段』,好吸引,叫个拉面加大大杯果茶先$52+$8,仲有个底部写住下午茶时段(2:30-6)所有甜品8折,野食种类太多,产生左选择障碍症,经过5分钟迟疑,终于拣到各人各点一个拉面+果茶,再黎点多两份甜品。点左个日式猪扒拉面+芒果青柠果茶,朋友就点左关西义烧拉面+樱花苹果果茶。餐饮先上枱,霹雳大杯,SIZE直情媲美7仔既自由斟大杯装既容量,入面装住好多生果,打开盖边食生果边饮,生果好新鲜&甜,带微甜果香,饮完无口渴或偏甜感,呢个价钱+包装+容量+味道,真系性价超乎想像。日式猪扒拉面味道唔错,汤底有点似猪骨浓汤&麻油香味,拉面口感颇弹,有咬口,煮既面质软硬

日式猪扒拉面味道唔错,汤底有点似猪骨浓汤&麻油香味,拉面口感颇弹,有咬口,煮既面质软硬度刚好,吉烈猪扒亦系新鲜炸分开上,炸物香口,整体唔错。

关西义烧拉面个汤底都系猪骨浓汤+麻油香味,义烧腌制过颇入味,肥瘦度适中,热爱日本义烧配拉面既吃货应该都会钟意。

食完正餐,其实个肚已有8成饱肚,个拉面同果茶份量颇多,但眼见下午茶时段所有甜品8折咁抵,实在系不可不试,不吃不可,于是就点左个抹茶窝夫&抹茶雪榚芭菲。

抹茶窝夫好大份(共四件窝夫),窝夫与窝夫之间有一大坨”抹茶吉士”,可以自行选择窝夫夹抹茶雪糕食,或沾抹茶吉士。抹茶吉士质感细滑,抹茶味浓,微甜带甘。抹茶雪榚好清甜,抹茶味亦重。绿茶甜品基本上无得输,呢个窝夫坚抵到核爆,下午茶仲打埋8折,$40蚊松啲就食到,抵到喊左。

另外一个系抹茶雪榚芭菲,佢既高度等同埋杯果茶一样咁高&大杯,抹茶软雪榚量亦多,重抹茶味&口感颇细滑,呢一杯芭菲性价好高,有齐丸子、蕨饼、寒天啫喱、甘栗&威化。(呢杯雪榚芭菲打左折之后好似40蚊都唔使),都系果句,抵到再一次流泪。

总的来说,餐厅装潢舒适,食物有质素&好味道,咁既食物水准配合抵到核爆级别既价钱(埋单无收加一,食咁多野都系共埋$199),实属真心抵&好食系列之选,呢获真系开心大发现,唔黎多转帮衬都对自己唔住。

仲有其他款甜品
,琳琅满目到好似母亲的抉择一样咁难选择,如果好似我咁有选择障碍症既话,拣绿茶甜品试试,包保无得输

2018-03-11
  • 绿茶窝夫