2015-08-12
朋友讲咗好耐话想试下呢间新酒店嘅餐厅,话三百几蚊有5个courses,终于定下日子过来试下!朋友几日前订咗位,仲要求安排𥦬口嘅位置!因为系19楼嘅关系,系度睇夜景都应该唔错。因为系酒店嘅关系,所以一入门口就有人对你点头微笑!而且好谨慎,可能我哋一睇就知唔系住客,所以有问我哋去几多楼!我哋表示去19数嘅UpTop就帮我哋㩒。上到餐厅,亦有侍应开门同讲欢迎光临!不过一入去才发觉原来餐厅好细,只有六张四人枱,座位唔多过30个。餐厅亦有安排𥦬口位俾我哋,所以我哋2人就坐了一张4人枱!而呢嘅景色系对住科学馆,不过夜景望出去都几靓!先叫咗本ELDER FLOWER同PEACH味嘅饮品,清清地几好!不过唔记得叫咩名,只记得待应话系佢哋嘅signature drink!Set Dinner 可以拣Delight Tasting Menu (6 Courses) 同Chef Tasting Menu (8 Courses)。睇完2个Menu我毫不犹豫咁拣咗6个courses 嘅Delight Tasting Menu,因为呢个有我钟意嘅Sea Bass,而且分量亦比较合适!另外Chef Menu 嘅三文
因为系酒店嘅关系,所以一入门口就有人对你点头微笑!而且好谨慎,可能我哋一睇就知唔系住客,所以有问我哋去几多楼!我哋表示去19数嘅UpTop就帮我哋㩒。上到餐厅,亦有侍应开门同讲欢迎光临! 不过一入去才发觉原来餐厅好细,只有六张四人枱,座位唔多过30个。餐厅亦有安排𥦬口位俾我哋,所以我哋2人就坐了一张4人枱! 而呢嘅景色系对住科学馆,不过夜景望出去都几靓! 先叫咗本ELDER FLOWER同PEACH味嘅饮品,清清地几好!不过唔记得叫咩名,只记得待应话系佢哋嘅signature drink! Set Dinner 可以拣Delight Tasting Menu (6 Courses) 同 Chef Tasting Menu (8 Courses)。睇完2个Menu我毫不犹豫咁拣咗6个courses 嘅Delight Tasting Menu,因为呢个有我钟意嘅Sea Bass,而且分量亦比较合适!另外Chef Menu 嘅三文鱼同安格斯都唔系我嘅选择! 落完order之后, 侍应放低左一个布袋同一碟香草牛油。布袋入边放咗四片面包,两件白色两件黑色。侍应亦都无介绍黑色片面包系咩啊,不过照我估计应该系黑炭面包,而另外一片就系普通嘅法包! 面包嘅味道冇咩特别,反而觉得有啲干干地好似放咗一段时间咁! Amuse Bouche是法文意思系餐前开胃小吃,一般系小小的一口。呢度嘅Amuse Bouche系切碎咗嘅青瓜同带子,上面再放多少少黑鱼子。青瓜同带子应该用醋来调味,所以有少少酸嘅感觉,作为餐前小食都OK! 头盘叫做Spring Field,睇个卖相都好有呢个感觉,其实系一个青瓜藜麦沙律。藜麦越嚟越受港人欢迎,因为营养价值丰富,而且口感烟韧,有啲似Risotto咁,好多餐厅都会用来做沙律!二今晚嘅青瓜藜麦沙律,藜麦本身冇咩特别问题!不讲一食落去就有好熟悉嘅味道,未到就好似同头先𠮶Amuse Bouche一样!好明显系用同一个沙律醋嚟调味,老实讲我觉得酸咗少少,而成个沙律除咗沙律醋嘅味道之外就食唔到其他味道喇!头先个Amuse Bouche因为份量少所以觉得问题唔大,但系呢个头盘份量比较多,越食就觉得越酸!如果作为一个开胃嘅小食其实唔错,但系如果作为头盘味道亦都太单一喇! 之后就系我最期待嘅Sea Bass,份量方面都算几大件,外皮亦都煎得好香脆。虽然有鲜味,但却很「鞋口」!一般来说海鲈鱼油脂比较丰富,肉质密实嫩滑!这一次处理得不太好,所以失去了惊喜!而旁边嘅沙律,系中东麦沙律,这次的中东麦同头先嘅藜麦又不一样,不过只在于口感上!这次中东麦嘅口感比较腍身,似煮得过耐嘅Risotto!但味道上跟之前嘅Amuse Bouche同头盘系一样嘅! 到另一个main course系美国鸡卷配苦白菜红枣汁! 好开心竟然有苦白菜,香港餐厅可以食到苦白菜嘅唔多,不过开心只系维持左一阵间,一食落去完全唔系𠮶回事!苦白菜本身嘅味道系甘苦,如果生食的话仲会甘苦多汁,有少少似芥辣嘅味道!但好明显呢份苦白菜系用 糖水煮过嘅,完全失去左苦白菜本身嘅味道,可能厨师怕客人接受唔到苦白菜本身甘苦嘅味道!至于鸡卷方面都算OK ,虽然算不上好嫩滑,但亦都唔系「鞋口」。至于个红枣汁,就可以赞一赞啦,汁做得比较厚身,如果话系汁不如话系一个浆,酸酸甜甜配个鸡卷味道刚刚好! 最后嘅 甜品系Champaign Sorbet,只系得一个字-_-甜!除咗甜唔觉得有Champaign嘅味道! 最后叫咗我至爱嘅earl grey tea,OK淡淡地不过唔「鞋口」。