2021-03-04
(❗️❗️❗️❗️食物跟上一次唔同,有多项新食物。没有在同一次光顾后出了两个post,图片角度都不一样。请检查清楚,谢谢!)Tapa Room (积福大厦)地址: 铜锣湾谢斐道415-421号积福大厦地下B号舖今日同朋友嚟咗铜锣湾揾食,依排见好多foodie朋友都推介Tapa Room依间西班牙餐厅,我就决定同朋友一齐嚟试吓!听日就三月,劲多assignments,哭!Octopus Carpaccio $78入面八爪鱼片嘅份量都几多,仲都切得几厚。八爪鱼新鲜,唔韧。八爪鱼用咗慢煮嘅方法,配埋特别嘅香料一齐食都几开胃~Jamon Iberico 24 Months $88西班牙黑毛猪火腿都唔错,闻落好香,食落都好甘香,咸咸地。Pan Seared Foie Gras $96依个小食有香煎鹅肝、脆包同埋红酒梨片,估唔到食落都几夹。鹅肝都煎得几靓,够大旧,好香油脂味。下面个包都好脆,配埋一齐食冇咁油腻。红酒梨片好特别,甜甜地。Tortilla De Patata (Spanish Potato Omlette) $78蛋饼胀卜卜,里面有好多薯仔,薯仔好淋,已经变成蓉。蛋饼面头仲会有一大pat蛋黄酱
Tapa Room (积福大厦)
地址: 铜锣湾谢斐道415-421号积福大厦地下B号舖
Octopus Carpaccio $78
Jamon Iberico 24 Months $88
西班牙黑毛猪火腿都唔错,闻落好香,食落都好甘香,咸咸地。
Pan Seared Foie Gras $96
蛋饼胀卜卜,里面有好多薯仔,薯仔好淋,已经变成蓉。蛋饼面头仲会有一大pat蛋黄酱,酱汁嘅配搭令蛋饼口味更丰富。
Mussells with Chorizo & Sweet Tomato $88
青口利用咗西班牙肉肠同埋车厘茄一齐炒,都几惹味。青口新鲜,肉质饱满,份量仲好多添!
Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy $158
依款慢煮黑毛猪鞍架我期待咗好耐,之前已经见到好多人食!黑毛猪好厚,啲肉都几滑,有啲位仲会煎到焦焦地,好脆。隔离仲有好多炸薯粒,配有些厘醋烧汁。薯仔细细粒,好淋,酱汁甜甜地,配搭唔错。
Orange Juice $48
橙汁好fresh,有时食物比较油𠮶阵可以解腻!饮落都几新鲜,冻冰冰。
Virgin Sangria $58
饮品里面包含咗唔同嘅莓同西柚,饮落甜甜地又酸酸地,几得意。呢款系一杯梳打饮品,所以有气,好爽!