2017-05-21 312 浏览
浓浓 虾汤面是日放假,屋企四幅墙梗系困唔住我啦,行街揾食是基本常识吧!讲到喺尖沙咀嘅韩国街,就一定谂起韩烧!但系我仲未癫到下午茶食韩烧 不过我竟然俾一间门面唔太突出嘅餐厅吸引住,吸引我嘅系一阵唔应该属于韩国嘅味道!呢间系一间以虾汤汤底主打嘅餐厅。既然第一次试食,梗系试佢嘅招牌菜 - 皇牌三少爷虾汤面。碗面同间餐厅一样,麻雀虽小,五脏俱存;橙红色嘅汤底,加上丰富嘅配料:鲜虾、切片猪腩肉、鱼片、鸡蛋、通菜、豆卜。饿底嘅我一睇到就已经胃口大增先讲主角虾汤底,虽然浓但系唔会过咸,食落啖啖虾味,亦十分鲜甜,饮完个汤唔会觉得好口渴,应该落咗唔少心机食得出用心制作,相当出色。鲜虾同想像一样爽口,虽然连壳,但系虾身开咗边,唔会食到好论尽;腩肉相当淋,卤得入味之余好有口感,腩肉油香,同虾嘅鲜味好夹。菜和豆卜吸哂汤底嘅味道,令到味道更一流。鸡蛋虽然都唔错,不过我对溏心蛋有情义结,希望可以变溏心蛋食完整碗三少爷虾汤面一定要饮哂个汤底,唔饮就一定后悔同场加影,三少爷嘅生炸虾饼每日新鲜出品,自家制作,绝对真材实料,最重要系即叫即炸!炸皮炸到金黄色热腾腾十分松脆烫口,唔会同虾胶分开,虾胶口感弹牙仲好Juicy
浓浓 虾汤面

是日放假,屋企四幅墙梗系困唔住我啦,行街揾食是基本常识吧!

三少爷虾汤面

先讲主角虾汤底,虽然浓
食得出用心制作,相当出色。
,同虾嘅鲜味好夹。菜和豆卜吸哂汤底嘅味道,令到味道更一流
。鸡蛋虽然都唔错,不过我对溏心蛋有情义结,希望可以变溏心蛋
食完整碗三少爷虾汤面一定要饮哂个汤底,唔饮就一定后悔

同场加影,三少爷嘅生炸虾饼每日新鲜出品,自家制作,绝对真材实料,最重要系即叫即炸!炸皮炸到金黄色热腾腾十分松脆烫口,唔会同虾胶分开,虾胶口感弹牙仲好Juicy,值得一试
炸虾饼

虽然门面同普通餐厅差唔多,无华丽嘅装修,但系味道够,诚意十足!如果同朋友想食好野,但系食量又唔多,可以试吓呢间。

午餐
三少爷虾汤面