2019-01-04 23 浏览
近排天气冻冻地,有啲想食热辣辣嘅拉面, 就嚟到有九州第一拉面美誉嘅金田家。 之前已经试过红磡分店,今次就去试喺荃新天地1期, 装修行简约日式风,十分光猛,比红磡分店大很多!黑豚拉面 ($98)可以拣拉面嘅软硬度, 而我就拣咗普通硬度。 幼身面条够弹牙,配合浓厚既猪骨汤底。黑豚叉烧围满碗边,份量颇足,卖相好有睇头。 叉烧片肥瘦适中, 用酱料腌得十分入味,香得黎亦唔会太油腻。 拉面配有大量新鲜木耳丝, 入口爽口, 与拉面十分之夹。 追加的溏心蛋, 半熟半流心嘅蛋黄香浓, 入口即溶, 十份滋味😋😋炸软壳蟹 ($46)原只炸蟹上碟,对半切开, 配埋蔬菜沙律, 卖相好吸引。粉浆够薄身,炸得够香口。波子汽水 ($25)叫左细个成日饮的波子汽水,缅怀一番。 另外仲有几多饮品可以选择,可以拣日本梅酒同埋果酒。

黑豚拉面 ($98)

炸软壳蟹 ($46)

波子汽水 ($25)