2020-11-25
星期六系西贡按摩完心血来潮想揾野食,突然见到呢间外表几港式西餐嘅港式西餐厅。就咁睇menu佢主打传统豉油扒。一入到去几有家嘅感觉,唔知系咪家族相传嘅关系,啲装饰偏走家庭风。餐具整齐放系台上,见得出佢地对细节嘅坚持。幸存者叫咗个晚市套餐,套餐包餐汤、餐包、主食同甜品。个个份量都好多,男仔会好饱,女仔会好肯饱!蘑菇白汤入口有奶油香味,口感香滑而且足料。感觉creamy,食落去每一汤匙都食到蘑菇牛油餐包MVP非呢个莫属!邪恶嘅牛油漫满港式餐包,最过份系仲要热上!未食入口已经闻到个阵牛油香味。侍应知道幸存者钟意食仲唔介意送多块俾幸存者食肉眼牛扒(3成熟) 配炒饭配炒饭呢个组合少见,但幸存者一定要推介炒饭!因为铁板余温令饭粒更加干身坚挺,咬落口感加倍,别有一翻风味!牛扒睇相唔使多讲,三成熟火喉控制得炉火纯青,整体分咗3种层次:肉心呈鲜红、肉外表呈一层薄薄嘅轻烤、两层中间呈嫩粉红。食落肉汁仍然丰富,俾到惊喜幸存者
蘑菇白汤
牛油餐包