2018-03-03 54 浏览
呢种严寒天气之下,唔食番啲热辣辣,出晒烟嘅嘢,点顶得住?尤其系我依啲户外工作人仕, 10几个钟坐喺条街度,又要sell客又要成,闲时真系要补身养生,食返啖热野暖下胃。嚟呢度食粥都唔系第一次,皆因佢开正喺筲箕湾著名食街东大街,够晒就脚。之前𠮶两次感觉一流,真材实料得来又够平,质素可以媲美出名嘅粥舖。今次嚟到竟然出咗新野,三款咸粥, (葱爆牛肉、虫草花醉鸡、济州蚝肉碎)同一款甜粥(苹果肉桂)。天寒地冻有啲酒气好似会暖啲,所以拣咗食虫草花醉鸡。一打开煲盖就闻到好香嘅花雕酒味,足底够杰身,唔会水汪汪。鸡件十分鲜嫩,而且份量足,冇欺场,赞!仲有啲虫草花,又爽又甜,正呀!加埋啲杞子,感觉上好滋补咁,啱晒我!如果店家可以定期推出多啲新款嘅粥就好喇!

如果店家可以定期推出多啲新款嘅粥就好喇!

虫草花醉鸡粥
虫草花醉鸡粥