2021-08-31
今日又去咗住翠怡嘅朋友屋企玩佢只猫,仲记得上次嚟嘅时候系佢新居入伙,佢带咗我哋落楼下一间好好味嘅良心西餐厅度食嘢,当我仲谂住今次可以食过返寻味,发现原来呢一间西餐厅已经转咗做日本野!不过开心嘅系佢话都系同一个老板开嘅,相信都系质素保证!于是我哋今晚都系去咗呢一间改咗名做礼既日本餐厅食~餐厅室内嘅装修同我印象中其实唔系差好远,最主要都系啲装饰换咗啲日本风嘅~好钟意佢bar枱上面果幅大日本画~好似系人手画嘅,但系又画得好专业好得意。不过我竟然唔记得影低佢哋!转咗做日本餐厅后,餐厅食野嘅门槛高左,佢嘅定位似乎系居酒屋,食物嘅价格比以前高,不过食物嘅等级都感觉高啲!朋友话嚟到居酒屋,梗系要食枝豆!不过其实平时我系唔食枝豆嘅,但系佢话就算唔食都好,嚟到呢度食完一定会超钟意!于是佢就叫咗个黑松露枝豆,佢又真系冇讲错!一拎出嚟已经有好香嘅黑松露味,仲咁𠮶啲黑松露酱系相当高质,啲枝豆素晒黑松露嘅汁嘅味,成个食起嚟超惹味,就连平时唔食支豆嘅我都食到停唔到!真系好香。然后我哋就叫咗一个刺身拼盘试吓呢度嘅鱼生品质!我觉得呢间餐厅老板sourcing既能力真系好高!我仲记得之前喺度食嘅黑毛猪价钱唔贵,但系非常
然后我哋就叫咗一个刺身拼盘试吓呢度嘅鱼生品质!我觉得呢间餐厅老板sourcing既能力真系好高!我仲记得之前喺度食嘅黑毛猪价钱唔贵,但系非常高质!口感一流,而今次嘅鱼生都系件件又大又新鲜!感觉非常抵食!啲带子真系柠檬片咁大粒!好疯狂!厚切三文鱼亦都系非常好笑,食落去啖啖肉,超级满足。最开心系有油甘鱼,我除咗吞拿鱼同埋三文鱼之外最钟意嘅就系油甘鱼!佢嘅油甘鱼每一件都系爽口之中带点弹牙,味道非常新鲜~呢个刺身正
然后我哋就叫咗啲烧物,首先系免治汁烧鸡肉,估唔到呢间餐厅嘅烧物都系咁拿手,佢嘅汁烧既汁重得黎唔会过份,甜中带咸,好惹味~最正嘅系佢下面仲有生鸡蛋,可以打完之后点d生鸡蛋酱嚟一齐食,超级有日本嘅感觉!
接住落嚟就系烧鱿鱼,一见到真系话咗一声,估唔到佢嘅烧鱿鱼系原只烧鱿鱼咁大条!好记得以前去过其他居酒屋,佢啲烧鱿鱼就系得几个圈,但系呢间真系超级有诚意!成只咁样上肉质仲要系弹牙之中又带点入口就溶既感觉,再加埋佢嘅招牌烧汁,又一美蕾享受之作~
然之后就挑战下佢嘅烧鱼,去到日本居酒屋其中一样钟意食嘅就系烧鱼,因为平时唔食熟鱼嘅我唔知点解去到日本居酒屋就真系特别钟意食!当然都试过去一啲中伏嘅餐厅食到唔啱心水嘅鱼,但系呢一个又系惊喜之作!鱼味好香,完全唔会腥,脆脆地既外皮入面系油香既鱼,完全唔会烧到太干,非常好味~
另外我哋仲叫咗个天妇罗炸虾卷,叫𠮶阵时其实真系估唔到有咁多旧,因为其实我哋都已经有少少饱,估唔到呢度每一样都系咁足料!不过我觉得呢度神奇嘅系就算你已经爆都好,呢度嘅嘢食都系有种魔力会令你食晒佢,呢一个炸虾蟹子卷嘅炸虾非常趣口,但系又唔会有好热气嘅感觉,成个口感一流,因为食到蟹子爆开又食到天妇罗嘅脆皮,再加入软身既饭同虾肉,好正,沙律酱嘅调味亦都非常配合。
我哋仲叫咗个玉子烧,呢个玉子烧特别之处系佢入边系包住蟹膏,呢个又系超级夸张!超级多玉子烧都算,入边嘅蟹膏仲要系爆出黎咁多!真系好癫,玉子烧都系令人好惊叹嘅级数,玉子烧烧到好似滑蛋咁样,非常之吸引到人继续食落去!因为平时出边嘅玉子烧好快就会令到人哋有好饱好顶肚嘅感觉,但系呢一个又系会令人忍唔住系咁食,因为佢入边嘅蟹将实在太正!非常鲜甜,完全唔腥,加埋玉子烧一齐食真系神级。
因为钟意食蚬,我哋叫咗个清酒煮蚬,好多时清酒煮蚬就系有少少嘅酒味,然后呢度又系足料度清酒真系有好重嘅sake,真系落足了!朋友系好钟意饮酒,所以佢超级钟意呢个汤!我平时唔系好饮酒嘅话就觉得有点太浓,不过真系觉得佢非常有诚意!啲蚬亦都系新鲜卜卜脆。
食到呢度已经超级饱,不过我哋都仲有另一个胃食甜品,我哋叫咗个tiramisu 千层蛋糕切饼,因为呢间餐厅本来都好在行整西餐,所以佢嘅甜品绝对系唔会令人失望!第一次食呢个味嘅千层蛋糕切饼,觉得好好味,有少少咖啡味同芝士味,但系又有薄薄嘅pancake皮,口感好好,唔会有肥腻感觉~好味!最得意嘅系佢真系坚持返有Tiramisu入边嘅湿蛋糕,夹系中间,真系正宗嘅tiramisu 千层蛋糕!
呢餐真系超级爆超级满足!觉得青衣人有呢一间良心美味餐厅真系好幸福!