2014-07-20 623 浏览
继上次返完教会,老友一车车返晒我哋成班美孚街坊嚟「又一间」食晏,今次原班人马,再度踩场,踩场就讲得夸张啲,都喺揾啖饭食啫。又一间都帮衬过好几次,食评都有几篇,所以,环境依啲多余嘢唔讲。一坐低就睇睇有咩午餐好食。依日所见,午餐分两类,分别喺精选午餐及炒粉面饭套餐:精选午餐($48-$54):一共7款,送餐汤或沙律,以及咖啡或茶;炒粉面饭套餐($46-$52):一共8款,包是日小食一款,送餐汤或沙律,以及咖啡或茶。午市好就好在无加一。沙律个沙律嚟咁多次都无变,照样喺沙律菜、罐头什果、车厘茄、红腰豆,沟沙律酱,绝对无惊喜,亦有种倒模模式嘅感觉。芝士白酒汁焗石斑饭 $48虽然个侍应话焗饭制作需时,搞到我都等咗成20分钟,啲朋友都食咗成大半先嚟我个焗饭。睇卖相,似乎唔错,个白汁又加咗少少刁草,不过,面层个汁底,绝大部份都喺白汁,芝士好少,更喺唔太觉得有咩酒香;另一失望位喺饭底,唔喺炒饭嚟,只喺白饭而已,幸好啲饭粒唔点烂,否则就恶啃;啲石斑,即喺鱼柳,质感就不过不失咁,却喺薄得无乜肉地!奶茶虽然用上「黑白奶」茶杯,但唔代表啲乜嘢,因为,个奶茶有茶香,可惜唔够滑。其他朋友仲食咗精选午餐嘅蒜香蚬肉天使
午市好就好在无加一。
沙律
沙律
芝士白酒汁焗石斑饭 $48

奶茶
奶茶
其他朋友仲食咗精选午餐嘅蒜香蚬肉天使面($50)、松板牛肉饭($48)及炒粉面饭套餐嘅黑椒鸡丝炒乌冬($50)、鲜茄海鲜汤饭($46),而炒粉面饭套餐所送嘅是日小食喺咖喱角1只。睇卖相,我就觉得个蒜香蚬肉天使面及鲜茄海鲜汤饭几掂咁款,不过,味道就只有佢哋先知得最真,听朋友话,啲嘢唔错。
蒜香蚬肉天使面
松板牛肉饭
黑椒鸡丝炒乌冬
鲜茄海鲜汤饭
是日小食 - 咖喱角
即喺小弟最无眼光,拣咗款水准大跌嘅焗饭。仲有就喺,啲侍应做得有啲迤(hea),其实见佢哋走嚟走去忙过不停咁,唔可以话佢哋游手好闲,但梗喺好似唔上心咁,好似餐具叫几次先俾齐,水又要叫先俾,总之依样要追,𠮶样又要问