2011-05-10
又到呢位老朋友生日, 总是要找著那些街坊小厨; 今次就食九龙城粗菜馆啦!!不过俾上次啊X推介的长洲张记感到名不副实后, 对名人推介的食店就有所保留!!其实我自己一直都无食过粗菜馆, 一入内…..楼下装设都算灯明座方。 但大枱好似只有楼上有, 所以我哋就直上一层楼; 依….有D似旧式茶餐厅格局!! 重要有D迫迫地 feel!!8个小菜豉椒炒鲜牛肉 $55: 牛肉唔韧, 虽惹味但可惜整碟𩠌太油!!明火秘制鸡煲 $65: 秘制二字唔觉有, 冬菇同鸡脾菇倘算有鲜味, 不过味道太淡, 鸡肉重好 “鞋”!!云腿蒸田鸡 $58: 云腿以片上, 够咸够质感!! 其中一个老朋友非常欣赏!!田鸡鲜嫩, 清蒸原因; 所以迫出田鸡D精华响D汁度, 美味….𩠌饭都唔错。蜜味东坡骨 $52: 蜜糖酱汁味原是呃小朋友之作, 但今次真系唔系呃细路!!酱汁弄得有咸味有甜味, 不偏不重 good job!! 东坡肉连膏弄得很淋, 小朋友话一啜即溶入口; 我就话无牙都可以食得到。招牌炒鱼腩 $48: 鱼腩炒得好干身, 但味道一般。而且鱼腩有太多鱼骨, 吃时真的要小心!!什菌扒时菜 $48: 生菜同菌菇味道还可, 不过依然好
不过俾上次啊X推介的长洲张记感到名不副实后,
对名人推介的食店就有所保留!!
但大枱好似只有楼上有, 所以我哋就直上一层楼;
8个小菜
豉椒炒鲜牛肉 $55: 牛肉唔韧, 虽惹味但可惜整碟𩠌太油!! 明火秘制 鸡煲 $65: 秘制二字唔觉有, 冬菇同鸡脾菇倘算有鲜味,
不过味道太淡, 鸡肉重好 “鞋”!! 云腿蒸田鸡 $58: 云腿以片上, 够咸够质感!! 其中一个老朋友非常欣赏!!
田鸡鲜嫩, 清蒸原因; 所以迫出田鸡D精华响D汁度, 美味….𩠌饭都唔错。 蜜味东坡骨 $52: 蜜糖酱汁味原是呃小朋友之作, 但今次真系唔系呃细路!!
酱汁弄得有咸味有甜味, 不偏不重 good job!!
东坡肉连膏弄得很淋, 小朋友话一啜即溶入口; 我就话无牙都可以食得到。 招牌炒鱼腩 $48: 鱼腩炒得好干身, 但味道一般。
而且鱼腩有太多鱼骨, 吃时真的要小心!! 什菌扒时菜 $48: 生菜同菌菇味道还可, 不过依然好油。 蔡澜咸鱼酱炒通菜 $48: 用蔡澜咸鱼酱…….可能有咸鱼做材料,
所以真系咸咗D; 通菜都算爽口。
富贵黄金瓜 $48: 富唔富贵我唔知, 不过D南瓜真系炸到不油不腻;
脆的感觉是也! 猪油捞饭 $36 x 2: 两桶捞饭, 猪油倘可; 很可惜头抽欠佳!! 捞饭就衬不上来!! 6大2小1B都只系 HK$540, 只收现金。