2024-11-26 183 浏览
点样食推介✨⭐️大馆日式酒吧⭐️⭐️中环酒吧⭐️-2000‘s🍖Yuzu Cheesecake (7.5/10)佢地近年更新menu嘅速度真系快到我追唔到😂,今次又黎个大改,主题变左系cocktail嘅进化史🤔,都几新奇,可以由千禧年饮到2020‘s🤣🤣🤣打头阵就试左依杯yuzu cheesecake,首先个杯已经好有年代感,甜甜地咁又有d柚子同芝士香,好易入口,虽然系whiskey base,但完全饮唔出,反而觉得似饮紧奶酒🤔,bartender话系秘密配方唔透露得🤣🤣(但睇佢地社交平台介绍系落左Bailey’s同菠萝汁!!!!唔怪得似奶酒🍖Where’s away (7/10)依杯whiskey味就出好多,简单搭配柑橘汁在加块紫菜多左阵海水味,几啱做第一杯2010‘s🍖Just a lemon tea (8/10)黎到2010年代嘅cocktail,就会见到多d新奇嘅配搭,就好似依杯”柠茶”咁,系估你唔到嘅cocktail口味,我劲钟意🫡,一杯野同时有青柠、柠檬、西柚、香水柠檬同橙汁五款柑橘类果汁(据闻仲有少少柚子),闻落同饮落香气都几夸张,咁通常果汁类都系同gin做配搭,酒感冇咁重,饮落
点样食推介✨

⭐️大馆日式酒吧⭐️
⭐️中环酒吧⭐️

2000‘s

🍖Yuzu Cheesecake (7.5/10)

🍖Where’s away (7/10)

2010‘s

🍖Just a lemon tea (8/10)
黎到2010年代嘅cocktail,就会见到多d新奇嘅配搭,就好似依杯”柠茶”咁,系估你唔到嘅cocktail口味,我劲钟意🫡,一杯野同时有青柠、柠檬、西柚、香水柠檬同橙汁五款柑橘类果汁(据闻仲有少少柚子),闻落同饮落香气都几夸张,咁通常果汁类都系同gin做配搭,酒感冇咁重,饮落好light,可以无负担畅饮

🍖Nine Blessing (7.5/10)
烟熏味同香料味极重嘅一杯,本身已经有条烧过嘅rosemary做装饰,闻落已经好smoky,饮落仲劲,阵味非常大人感,我饮第一啖有种去左d烧紧禾秆草嘅农场嘅感觉😂😂😂😂

2020‘s

🍖Neverland (7.5/10)
终于去到近代嘅cocktail,就系用更加复杂嘅技术🫡,好似依杯透明嘅cocktail其实系有奶味,佢地用左milkwash,利用酸性嘅野例如柠檬汁去分离蛋白,依杯野都重spice味,因为落左thyme、丁香、八角,酒底系white rum同brandy但出奇地易入口

off menu
🍖Take a nap (7.5/10)
系准备新出嘅cocktail🤣,就系一杯芒果洋甘菊嘅甜品酒,好啱做最后一杯,blend左d芒果蓉入去所以饮落好厚身

回头指数:🍧🍧🍧🍧 (满分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指数: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (满分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均:$200up
服务:(7/10)
btw 佢地个snack几好食,系紫菜虾饼d fd🤣🤣