2018-09-02 140 浏览
八月之星实在有口福,今晚我嘅好姐姐就精心挑选咗呢一间喺尖沙咀宝勒巷入面嘅酒吧请我食好嘢,姐姐订咗枱七点钟,所以一放工嚟到就可以坐低唔洗等,如果想嚟试嘅朋友记得预早订位喇,我哋坐咗一阵已经开始愈嚟愈多人,全场爆满。望望餐牌,原来呢度唔止酒吧咁简单,仲提供多国菜嘅菜单供应晚巿需要,有pasta...risotto...burger...steak...小食等等,令人花多眼乱,一时之间都唔知食乜好,所以姐姐都俾咗啲建议,我哋两个人一齐share一个The Right place拼盘,份量都唔细小,里面有避风塘鸡全翼,香草蒜茸牛油烧太平洋蚝,烧西班牙黑毛猪腩肉伴香芒沙沙,脆炸软壳蟹同埋黑松露菌酱烧粟米。然后我拣咗一个主食:鲜蟹肉烟肉海胆汁扭卷粉伴鲜海胆,最后我哋两个女士都一人一杯mocktail,个名叫做DR.KITTY,姐姐话我咁钟意Hello Kitty,呢杯嘢要叫啦 Menu上面写住话个拼盘要等廿五分钟,但可能我哋一边倾计一边等嘅关系,其实都唔觉有咁长嘅时间,叫完之后好似大约十五分钟就有得食喇~ The Right place拼盘$298: 避风塘鸡全翼👉🏻炸得好香脆香口,鸡全翼好大只,

The Right place拼盘$298: 避风塘鸡全翼👉🏻炸得好香脆香口,鸡全翼好大只,忍唔住用手食,好味道
香草蒜茸牛油烧太平洋蚝👉🏻呢个质素就有啲参差,一只大一只细,食到细𠮶只应该会唔开心🤭同埋味道偏淡,不过洗得干净冇沙,合格啦。 烧西班牙黑毛猪腩肉伴香芒沙沙👉🏻啲猪好入味,够厚实,半肥瘦,好似食紧鸭胸肉咁,配埋芒果沙沙酱即刻开胃咗
脆炸软壳蟹👉🏻可能我摊咗一阵先至食,所以唔够脆,面头开始腍,味道可以嘅。 黑松露菌酱烧粟米👉🏻估唔到黑松露菌酱搭埋烧粟米一齐食嘅感觉都几match㖞!!!
鲜蟹肉烟肉海胆汁扭卷粉伴鲜海胆$188: 好彩嚟到嘅时候发现佢份量唔多,其实两个女士食完个拼盘都开始饱喇,不过呢个main dish嘅味道就争小小,本身系俾佢有海胆吸引咗,但佢个汁嘅调味有小小古怪,有小小腥......同埋扭卷粉系焗得唔够熟嘅,有某啲咬入口之后系仲有粉的,失色咗喇
杯mocktail DR.KITTY $68系无酒精饮品,标明系用荔枝,芒果同菠萝糖浆同乳酪合成嘅,所以味道可口,酸酸甜甜,杯上面有个Kitty蝴蝶结真系好可爱🎀 姐姐好锡我,食到饱哂都仲话叫我嗌一个甜品开心下~所以我哋拣咗
绿茶心太软伴自家制红桑子雪糕$68~嚟到之后好惊喜,原来姐姐趁我去咗厕所嘅时候同职员讲有朋友生日,所以佢哋喺个甜品上面加咗支烟火出嚟,成件事真系开心哂,又靓气氛又高涨
个心太软好好味,焗到啱啱好皮脆内流心,超香浓嘅绿茶酱喺个口腔里面翻滚,再配一口自家制红桑子雪糕,酸酸哋中和甜味,因为自家制嘅关系,雪糕里面仲可以食到红桑子籽,一粒粒咁好有咬口,好正呀
不过如果想倾计谈心嘅话,呢度就唔适合喇,因为佢背景有强劲嘅音乐,再加上客人嘅嘈吵,真系嘈到拆天架
酒吧当然系适合放工happy hour,一大班朋友嚟轻松狂欢嘅地方,呢度仲有咁多嘢食,值得推荐
Dr.  Kitty
The  Right  Place拼盘