2017-10-18
芝士薯饼&大伞菇温泉蛋咖哩饭 草根姊妹一家真系成日去饭意,贪佢食物岩口味之余,价钱唔算贵又大大份,一定食得饱草根爸爸😂✌🏻。今次知道出左新餐点又去食,其实佢d食物一款食物会有好多配搭,所以由此又变化出好多选择🙈🤣真系紧有一款中你心水😆厚切牛柳粒&菠萝蟹子咖哩芝士铁板饭 ($78)草根一家见到饭意又有新野「Hawaii夏威夷风情铁板饭」🏝,见人少少未有好多人知就入去试下。其实有好多配料可以拣,有鸡、牛、海鲜等等......不过牛肉狂迷嘅草根爸爸同妹妹想试下厚切牛柳粒系点厚切法🔪,所以就拣左牛🐂。嚟到见到真系冇呢呃人,铁板饭上面真系有大约6大嚿厚厚嘅牛柳粒🍖😍,牛肉腌过够入味,口感软腍,又唔会干~😋同之前一样热辣辣嘅铁板热力令芝士溶化,仲可以疯狂拉丝添🧀,拌好所有材料后,可以食到啖啖都有蟹籽,增加咬口, 口感好丰富啊👅。其实同之前d芝士饭好似,不过今次配料多左菠萝🍍同牛🐮。味道草根仍然觉得系好正🤘🏻✌🏻,不过,咖哩味唔系好出,如果可以辣少少就更好了。芝士薯饼&大伞菇温泉蛋咖哩饭 ($60)Curry Rice With Grilled Jumbo Mushroom, Soft Boiled
厚切牛柳粒&菠萝蟹子咖哩芝士铁板饭 ($78)
芝士薯饼&大伞菇温泉蛋咖哩饭 ($60)
Curry Rice With Grilled Jumbo Mushroom, Soft Boiled Egg, Cheese Hash Brown
哗!🧀芝士多到好似熔岩 咁流哂落尼呀🌋😱😱睇到都流哂口水啦🤤~~~卖相就够哂吸引,等草根话你知味道如何☝🏻
大伞菇上面放左一粒好动L嘅温泉蛋,切开仲好流心添!! 蛋汁令成个饭嘅口感更滑溜。大伞菇好新鲜🍄下面其实仲隐藏左一块薯饼❤️系不得了嘅组合😍😍不过可能有大量咖哩汁,所以薯饼沾湿左唔脆。最底系咖哩饭🍛咖哩味唔够出比较淡,不过成个饭够睇头得嚟又大份,味道加埋一齐都唔错!😝
蒲烧珍宝鳗鱼蛋包饭配照烧汁 ($88)
Omelet Rice with Grilled Giant Eel
草根👧🏻👩🏻见到店内张poster话珍宝鳗鱼有成25cm长,好吸引😍,所以谂都冇谂就决定要叫佢!!!!
鳗鱼呢到真系好长,望落又够哂肥美🤤食落真系唔错,唔会烧到好干身,依然保持到鳗鱼应有嘅油润,鳗鱼汁甜甜,呢点做得不错。另一方面要讲下蛋包饭,个蛋超级超级滑,直头系嫩到无朋友呀~
综合水果茶 ($33) 跟餐+20
Mixed Fruit Tea
有睇开草根post嘅朋友仔就会知,草根妹妹👧🏻去到边都会试下个到嘅水果茶✌🏻,呢个水果茶够哂甜,仲有好多新鲜水果🍎🍇🍋🍐,饮完令草根心情即刻靓哂,简单而幸福的味道❤️
椰汁紫米冰 ($21) 跟餐+9
Coconut Milk with Glutinous
完全就同平日饮嘅紫米椰汁糖水一样味道,既是饮品,又是糖水😂
饭意又再一次冇令我地失望芝士饭不断有新配搭,真系搞到我地次次去都要叫嚟食呢!