2017-07-25
正所谓物以类聚,人以群分,作为一个食肉兽,身边梗有几个friend都好钟意食肉,今晚就约咗大食老友出黎食韩式烧肉。呢间韩式餐厅喺酒店入面,所以环境比较宁静,而且非常之干净企理。一坐低,侍应就拎咗6小碟黎,小碟嘅款式唔算话好特别,但味道都唔错,特别系左下角嘅薯仔,甜甜地,淋淋地!仲有呢个乳酪味嘅莲藕都好特别,爽脆嘅莲藕配酸酸地嘅乳酪味酱汁,出奇地夹㖞我哋今晚叫咗3碟肉+1个石头锅饭,都几夸张架呢个五花肉上次来的时候都有点,份量好多而且好好食,不过今次有几件就肥咗少少。将五花肉放落个炉,睇住佢哋慢慢变色、慢慢熟,睇到我口水都流晒由于五花肉唔系太厚身,其实烧一阵就已经熟咗可以食,不过老友话烧耐少少,等到表面香脆啲就更加好味肥膏嘅部份烧熟之后非常爽口,明知肥,都忍唔住大啖大啖咁食瘦肉嘅部份都唔会鞋口,肉质都好爽,老友钟意重口味少少嘅,点啲韩式辣酱食就非常滋味了!呢度嘅特级牛肋骨系必食推介!佢系完整一条咁样上台嘅,颜色鲜艳的牛肉脂肪纹理分布均匀厚薄适中,剪开一件件,唔使烧好耐就食得!我哋上次试咗已经调咗味嘅牛肋骨,今次就食纯味。我觉得纯味好食啲,食到牛肉浓郁嘅原汁原味不过老友比较中意浓味嘢,呢次
我哋今晚叫咗3碟肉+1个石头锅饭,都几夸张架
呢度嘅特级牛肋骨系必食推介!
厚薄适中,剪开一件件,唔使烧好耐就食得!
不过老友比较中意浓味嘢,呢次我哋仲叫咗腌烧牛肉。
呢碟牛肉卖相冇咁靓仔,不过食落唔错!腌烧牛肉的调味都几惹味,而且肉切得比较薄身,轻轻烧下两边就食得,嫰滑美味
最后的主食系牛肉石头窝饭:
个饭材料丰富,好多蔬菜,仲有牛肉,重点系有只半熟蛋,蛋汁加上餐厅提供的酱料一齐捞落个饭度,味道一流
个石头窝保温一流,而且食到底啲饭仲有小小饭焦!
有时候,好食嘅食物固然重要,但好嘅食友亦好重要的!
多谢大食老友时时陪我饮饮食食,陪我走过高高低低,喜怒哀乐啦