2014-02-20
好友系high tea 狂热,所以个几月前已经mark 定我地schedule,book 定呢度既下午茶餐喇!因为要三点先可以入,所以登记左之后就带左我地去lounge戈度坐,够钟就有staff带返我地入去餐厅坐。不过呢日太阳伯伯十分 "给力",被安排坐喺落地玻璃傍边既我地,即刻要求坐隔离卡位,侍应话要check下有无人request左先,好彩无人request,如果唔系就成餐都要晒太阳喇~安顿好哂之后就要拣饮咩喇~除咖啡同基本既茶之外,仲有玫瑰香片茶、薰衣草菊绿茶、桂花乌龙茶、人参乌龙茶、甜蜜回忆茶...甜蜜回忆茶? 咩黎架? 虽然侍应解释左系咩,不过已经唔记得左入面有咩茶叶lu,只可以讲系苦苦涩涩,唔同其他茶咁有香味,仲被朋友笑 "系咪你d回忆苦,所以d茶苦咋!" 无言...... 上完茶之后就有细细杯既湘莲百合杏仁茶,质地比较稀,杏仁味突出,无平时既杏仁茶咁甜,较清淡,唔会饮完之后盖过之后既食物味道。跟住好快就上中式点心,卖相非常精致,蒸笼仔内有松露南瓜饺 & 甫鱼烧卖皇 ,用上南瓜皮做既松露南瓜饺有好香既南瓜味,加埋里面既什菌,味道清新,最啱喜爱食菇既我~甫鱼烧卖皇 - 虽然用
因为要三点先可以入,所以登记左之后就带左我地去lounge戈度坐,够钟就有staff带返我地入去餐厅坐。 不过呢日太阳伯伯十分 "给力",被安排坐喺落地玻璃傍边既我地,即刻要求坐隔离卡位, 侍应话要check下有无人request左先,好彩无人request,如果唔系就成餐都要晒太阳喇~
安顿好哂之后就要拣饮咩喇~除咖啡同基本既茶之外,仲有玫瑰香片茶、薰衣草菊绿茶、桂花乌龙茶、人参乌龙茶、甜蜜回忆茶...甜蜜回忆茶? 咩黎架? 虽然侍应解释左系咩,不过已经唔记得左入面有咩茶叶lu,只可以讲系苦苦涩涩,唔同其他茶咁有香味,仲被朋友笑 "系咪你d回忆苦,所以d茶苦咋!" 无言...... 上完茶之后就有细细杯既湘莲百合杏仁茶,质地比较稀,杏仁味突出,无平时既杏仁茶咁甜,较清淡,唔会饮完之后盖过之后既食物味道。 跟住好快就上中式点心,卖相非常精致,蒸笼仔内有松露南瓜饺 & 甫鱼烧卖皇 ,用上南瓜皮做既松露南瓜饺有好香既南瓜味,加埋里面既什菌,味道清新,最啱喜爱食菇既我~甫鱼烧卖皇 - 虽然用鱼黎做烧卖,不过味道较普通。
食完热食就到炸物,千丝凤尾虾 - 香脆既丝丝包住凤尾虾,有点儿包得太实,唔太食得出虾味,不过都算弹牙...凤梨鹅肝酥 - 比较失望既菜式,完全唔觉入面有凤梨同鹅肝,只系一个普通既酥,如果唔系朋友话系鹅肝,我食完都唔觉~葡汁蟹肉酥 - 葡汁十分香浓,配上蟹肉丝,口感特别,系比较喜爱既咸点。蜂巢脆芋角 - 外脆内软,芋头好香,绝无油腻感觉。总括而言,中式点心口味比较清新,唔会好似茶楼咁,食完好滞好"漏"。 食完点心后,唔知系咪 侍应见我地倾得高兴唔打扰我地,见其他人上哂甜品,但我地等左好耐都未有...不过都可能系四点几,侍应够钟落场,无人理我地,想加水都要等人出现先叫到........
好啦,终于见到靓靓两层架喇! 大家都不禁哗左一声~真系十分精致! 先食下层玫瑰烟鸭胸蝴蝶夹,暖暖的,鸭胸唔会太硬,涂上海鲜酱,唔错! 之后真正到 甜品喇~红莓柠檬芝士球 - 酸酸甜甜,味道清新,唔错! 芝麻脆饼 - 口感特别,外面既芝麻饼脆,加上中间既有d厚身既朱古力mousse,值得推介! 栗子法式焦糖炖蛋 - 应该系比较唔花巧既一款甜品,焦糖烧得唔够,味道较为普通。而甜品中较为欢喜既桂花荔枝啫喱 - 荔枝酸酸甜甜,好香,荔枝下既桂花啫喱,较清甜,可清清口腔既荔枝味。朱古力茉莉花蛋糕 - 香浓既茉莉花味加上特浓朱古力蛋糕,配合得好好! 最后既系松露朱古力 - 原本以为系硬既朱古力,但一摆落口已经溶化,非常香浓! 总括而言,整个下午茶餐感觉健康,味道清新,造型精致,不过可能食之前有太高期望,食完有种不外如是既感觉。但以每set HK$488+ 既价钱,都算物超所值既~