2021-06-24
食辣绝对系一个挑战,特别系辣得嚟又香又有层次嘅麻辣,真系令人非常喜爱;但每次食完麻辣之后,第二朝肚仔总会唔舒服。不过,唔理得咁多,好味嘅嘢当然要食咗先讲。今日同M佬嚟到尖沙咀麻辣五三五,呢度嘅川菜价钱非常亲民,嚟到就一定要试吓佢嘅烤鱼啦!水煮烤鱼烤鱼有唔同嘅汤底选择,包括水煮、酸菜、麻辣、香茜皮蛋同清香,我哋就拣咗水煮。餐厅先将原条𫠐鱼炸熟,再放上烤盘,令鱼肉更鲜嫩弹牙;另外,𫠐鱼嘅骨唔多,啖啖肉真系好满足。至于汤底用咗大量辣椒、花椒同香料,越食越辣。配料食水煮烤鱼,配料当然唔少得。本身跟锅上嘅配料除咗辣椒等香料之外,就只有唐芹,所以我哋叫咗嘅配料都以索味为主。我哋叫咗鲜枝竹、莴笋、猪颈肉同水晶粉。喺我哋落配料前,店员会将水加入烤鱼嘅汤底,但加完水之后,汤底即刻变得好淡唔辣,所以喜欢重口味嘅,建议加少啲水,或者唔加水喇!麻婆豆腐豆腐够嫩滑,辣味好香好有层次,非常惹味。干煸四季豆份量非常多,炒得够干身,好有镬气。肉碎份量多,咸香十足。
水煮烤鱼
配料
麻婆豆腐
豆腐够嫩滑,辣味好香好有层次,非常惹味。
干煸四季豆
份量非常多,炒得够干身,好有镬气。肉碎份量多,咸香十足。