2018-06-12
今日又去咗「深仔记」食秘制虾子捞面, 味道依然不变, 真系好好食。 食多几次都唔厌。店内装修以怀旧为主, 虽然装修不走豪华路线, 以简简单单为主, 但环境感觉舒适, 十分亲民。《秘制虾子捞面 $52》虾子份量十足, 铺满整碟捞面,虾子混入面条, 充满虾子香味, 面条劲爽口弹牙。 《净云吞 $28》云吞整得好好味,猪肉同肥膏比例刚刚好, 云吞皮又薄又滑, 入口仲有劲多虾肉,鲜虾爽口弹牙, 每次都令人十分回味。《凤城水饺捞面 $39》,水饺馅料十足, 有虾、木耳、猪肉等等。加上爽囗木耳, 口感特别弹牙。 面底当然正啦, 捞起食, 真爽! 《炸鲮鱼球 $40》即叫即炸嘅鲮鱼球, 炸得非常香口, 食落弹牙,点上蚬蚧酱, 就更加野味。 《灼鹅肠、灼鱿鱼同灼黑柏叶 $68》, 我最钟意食鹅肠, 口感爽脆, 仲要非常干净, 正! 最正就系加入大量葱丝同姜丝, 再加上酱油一齐食, 非常惹味。
《秘制虾子捞面 $52》
《净云吞 $28》