2010-04-01 4 浏览
又系星期日,平时少啲过中环,不过今次专程过去同朋友食一餐,因为有大半年冇去啦,睇下有乜新意思。上到去同以前差不多,即系话唔使等,一定有位。咁都好,可以安心品尝美食。间老板最近有乜好食,佢话返咗只新和牛,叫做“飞騨牛”去年系当地岐阜县得过奖咁话, 同时香港好似佢哋先有得食! 我问系真唔系? 佢就走去攞张证书出来比我睇,呵!原来真系坚嘢。咁我就话先嚟个刺身先啦。之前我有讲过,要知道和牛好唔好,就先要食刺身。不一会,刺身送上。唔! 颜色唔错,鲜红通透,但我同老板讲,呢只唔系A5㖞,佢念都唔念就话系呀,呢只系 A4 ,佢话唔返 A5 系有原因嘅,叫我哋试吓先啦! 咁我就面头𠮶片放入口中,冇用到酸汁。发觉佢嘅温度适中, 肉中脂肪就被口中嘅温度溶化,好似食紧一片甘香嘅牛油,冇乜嘢留底,真系唔错。因为牛肉刺身,温度系好重要,太冰会黏住你条脷,唔够冻,就好似软咆咆,无哂口感。转头和牛刺身食完,跟随一客左口刺身,卖相都唔错,一句讲哂,鲜甜爽脆,虽然冇河鲀咁甜,但已唔错啦!最后再嚟飞驒牛 sabu sabu, 到现在先知道佢地唔返 A5 牛嘅原因,就系食完一锅,表面都冇乜油出现。而家明哪, 健康啲㖞! 冇

最后再嚟飞驒牛 sabu sabu, 到现在先知道佢地唔返 A5 牛嘅原因,就系食完一锅,表面都冇乜油出现。而家明哪, 健康啲㖞! 冇咁油。

最后,老板话食飞驒牛,而家重有八折呀!
飞騨牛刺身,正
左口刺身,一流!
证书都有,信心保证!
2010-03-28
飞騨牛刺身,正
左口刺身,一流!
证书都有,信心保证!
  • 飞驒牛刺身