2021-06-18 1645 浏览
朋友介绍呢间值得试嘅饮茶地方,happy Friday放假就带同阿妈同姨甥仔一齐去试吓,平时阿妈好少跨区饮茶,系我哋带住佢先会去试新嘢今次呢间并唔系咩米芝莲推介食肆,响平民地带深水埗长沙湾一带,点心款式亦都同平时饮开嘅茶楼差唔多,最特别嘅应该就系我哋嗌嘅鸡蛋蒸肠粉!其实都只不过系葱花蛋肠粉,我觉得如果改咗做煎肠粉会更加好。其他一般嘅点心我哋就叫左虾饺、豆苗饺、韭菜煎饺,椒盐鱿鱼酥、四宝鸡扎同埋灌汤饺。所有蒸/煎饺类都不过不失,四宝鸡扎我主要都系想食佢嘅棉花同腐皮🤪灌汤饺呢啲贵价点心本身叫俾妈妈食嘅,不过佢每次都会pass左比个姨甥仔食,偏心偏到出晒面!我呢啲梗系冇份分一杯羹啦,所以根本都唔知道好唔好食😣(见个卖相就唔错喇)最钟意食煎炸野嘅我们这一家对于椒盐鱿鱼酥就真系耍手拧头,虽然系热辣辣不过又唔够松脆,鱿鱼又唔够入味,炸到好干身(有啲过分地硬咗少少)

四宝鸡扎、鸡蛋肠粉
虾饺、菜苗饺