2007-07-16 3 浏览
去奥海城有嘢做,择依间晚饭原因有三:1.见佢系集团,仲巴闭到尖沙咀海运都有,以为差极都有谱。2.见佢食评都唔错。3.见佢价钱唔平,以为一分钱都有一分货。 叫咗两个晚餐:汤:菠菜鸡肉汤。未饮过咁难饮嘅汤。阿仔话学生餐都好过佢。叫侍应收咗佢。女侍应问是否太咸,我话唔知点讲。跟住就话换罗宋汤俾我,于是我就要了一个。罗宋汤都好DD,我后来用来捞意粉食,才用了半碗。铁板三文鱼加澳州肉眼扒:三文鱼变咗虾,都冇乜事。牛扒差、差、差到爆,用嘢整到焾,食落唔知自己系食紧牛。差过二十八蚊嘅学生餐,差过茶餐厅,竟然收八十八蚊。焗野菌鸡卷伴茄茸烩杂菜:又系得个名,唔觉得系焗,冇香味,包住D硬嘅红萝卜片等,求求其其。不过两个人“送”饭同意粉,都靠哂D鸡肉,真系惨。理单时著西装的男人声大大,我以为自己去咗大牌档。有礼貌的女侍应们服务几好,又有笑容,是成晚嘅一点安慰。结论:1.做人唔可以懒。如果系集团式,唔可以只睇一间食评,要睇匀全港。2.睇嘢唔好睇外表。如果佢冇水晶灯、冇宽落卡位(我冇坐),我都冇咁激气。3.要吸收教训。以后凡是有蒜蓉汁、烧汁、同黑椒汁择嘅餐都避之则吉。4.做人要厚道,也要有限度。唔好就俾喊面,我
去奥海城有嘢做,择依间晚饭原因有三:

1.见佢系集团,仲巴闭到尖沙咀海运都有,以为差极都有谱。
2.见佢食评都唔错。
3.见佢价钱唔平,以为一分钱都有一分货。

叫咗两个晚餐:

理单时著西装的男人声大大,我以为自己去咗大牌档。
有礼貌的女侍应们服务几好,又有笑容,是成晚嘅一点安慰。

结论:
4.做人要厚道,也要有限度。唔好就俾喊面,我唔俾o.k. ,费事混淆视听。(有时因为价钱唔贵,觉得合理就ok)

我未试过咁嘥钱,我要闹自己。