2017-12-30
圣诞放成几日假,其中一日就谂住同屋企人去饮茶,新界人近近地过左黎呢个石门站隔离嘅新商场,想当年喺石门返工仲未有呢个商场,都无咩餐厅,而家呢区嘅人真系好幸福呀!今次就比呢间特式点心店吸引左~金鱼饺$38见到呢个金鱼饺即刻心心眼。以为净系得个样,点知又几好味!大家估唔估到其实佢系咩饺呢~答案就系虾饺喇~彩云虾饺$32带有粉红色、橙色同绿色饺皮嘅虾饺,未食已经觉得好靓,虾饺真系皮薄馅靓~XO 酱带子饺$38饺皮包左原粒带子,底下舖左粉丝,加上XO酱再蒸,粉丝索晒XO酱同蒜香味,好香,原粒带子饺超鲜甜,用扇贝形嘅碟仔装住,好似食紧粉丝蒸扇贝咁大王流沙包$38大王造型嘅流沙奶黄包,一咬开就爆汁,要用碗接住食先得呀一品鲍鱼酥$48鲍鱼造型嘅酥饼,像真度好高!师傅真系厉害!饼皮好松化,热辣辣常满凤爪排骨饭$36凤爪排骨饭个盅成个迷你米缸咁,个豉油樽又成个酒呈咁,好得意。睇个盅细细个咁,其实都几深野菌浓汤浸时蔬$32汤头鲜甜,份量都好足 山楂菊花茶$12呢度同普通酒楼唔同,想饮咩就点咩,无茶钱收费。佢有几款特别嘅茶饮,我就试左呢款山楂菊花茶,酸酸地好解腻
其中一日就谂住同屋企人去饮茶,
今次就比呢间特式点心店吸引左~
金鱼饺$38
彩云虾饺$32
XO 酱带子饺$38
大王流沙包$38
大王造型嘅流沙奶黄包,一咬开就爆汁,要用碗接住食先得呀
一品鲍鱼酥$48
常满凤爪排骨饭$36
野菌浓汤浸时蔬$32
汤头鲜甜,份量都好足
山楂菊花茶$12