青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2024-06-10 309 浏览
好耐无试过平日同屋企人一齐有假放,一齐去食个靓午餐,最后拣咗旺角一间人气泰国餐厅。环境好靓好舒适,餐厅周围采用落地大玻璃有自然光感觉零舍舒服。而且仲有露天位置添~食物除咗好味之外,性价比仲好高!首先叫咗几个午市套餐,有主食+小食+饮品。谂住午餐份量一般唔会好多啦⋯点知我错左🫨真系非常抵食!✨芒果鲜虾炒饭 x 脆炸豆腐配南乳酱 x 蝶豆花青柠茶非常喜欢呢个炒饭🫶🏻炒饭够干身,饭粒分明。当中配上虾肉、鲜甜芒果粒同提子干,味道同口感都好丰富!豆腐外面脆身咬落去好松软,配上南乳酱变得非常惹味。✨路边炭火炒猪肉宽河粉 x 泰式鱼饼 x 桔仔酸梅好够镬气,除咗猪肉片仲有粟米仔、菇、萝卜,河粉烟烟韧韧口感不错。✨泰式船家脆炸花腩汤河粉 x 蒜蓉炒椰菜x 龙眼桂圆茶汤底好香好浓郁,花腩片肥瘦适中。炒椰菜谂住好平凡,但又真系几好食🧐另外再叫左啲小食同甜品✨冬荫单骨鸡翼必食❗️炸粉唔会好厚,但好脆身,而且冬荫功味好够,有少少辣超级惹味,系食唔停口个种!✨酸辣凤爪沙律从来好钟意食凤爪,尤其无骨😌呢个酸辣味够哂惹味!✨鸡皮卷卖相有啲似腐皮卷😆咬落内里鸡肉好juicy,一啲都唔腻,蘸上泰式辣酱好好味。✨斑兰椰汁糕

食物除咗好味之外,性价比仲好高!

✨芒果鲜虾炒饭 x 脆炸豆腐配南乳酱 x 蝶豆花青柠茶
豆腐外面脆身咬落去好松软,配上南乳酱变得非常惹味。

✨路边炭火炒猪肉宽河粉 x 泰式鱼饼 x 桔仔酸梅

✨泰式船家脆炸花腩汤河粉 x 蒜蓉炒椰菜x 龙眼桂圆茶
汤底好香好浓郁,花腩片肥瘦适中。
炒椰菜谂住好平凡,但又真系几好食🧐

另外再叫左啲小食同甜品
✨冬荫单骨鸡翼

✨酸辣凤爪沙律
从来好钟意食凤爪,尤其无骨😌呢个酸辣味够哂惹味!

✨鸡皮卷

✨斑兰椰汁糕/芒果糯米饭
前者卖相好精致,系一朵花嘅形状,有淡淡椰汁同斑兰香;后者系我最爱嘅泰式甜品,芒果好香甜,仲配上椰子片,又系必食🙌🏻

上面几杯跟套餐嘅饮品,卖相又靓又好饮。额外叫咗杯香辣菠萝梳打,饮品入面有辣椒味,好特别,好饮得黎又几爽😆

2024-05-29