2019-03-28 471 浏览
对于日式小食,我最中意既就系章鱼小丸子同埋大阪烧🇯🇵 每次经过街边见到有卖大阪烧,都会忍吾住帮趁,食完先会有大大满足感🤣.系旺角新开张既T.O.P. 商场行街,无意中留意到呢间「千房」,除左供应多种吾同口味既大阪烧外,最最最重要既系可以自己DIY‼️ 既有娱乐性又可以食到大阪烧,真系超级吸引呀😍.店舖以日式装潢,格调清新,地方亦十分宽敞,坐得舒服又轻松👍.餐牌款式简而精,分为8大类别:大阪烧,炒面,豚平烧,铁板烧,一品,米饭汤类,甜品同饮品,简洁又易明😎.特盛海鲜大阪烧 ($88)其实可以选择自己DIY 或者由师父操刀,好玩既我地当然系拣自己DIY啦🙈 落单后,店员会先开炉再放好适量既油系铁板上,再放低一碗已处理好左既海鲜同一碗已调配好既大阪烧原料。海鲜好足料,有鲜虾,带子鱿鱼等~只要跟住呢张图文并茂既教学流程图加上大阪烧半制成品,真系想失败都难呀😂我地跟住个流程图,好快好安全咁完成左我地「呕心沥血」既大阪烧🥰 最重要既环节千奇吾好忘记👉落酱汁❗️无论系沙律酱,大阪烧酱,鲣鱼碎定系海苔碎,都系任落吾嬲🙆‍♀️ 至于味道方面,当然系无得顶,话哂都系出自自己手🤣 大阪烧厚度约有3cm,咬落香脆,

店舖以日式装潢,格调清新,地方亦十分宽敞,坐得舒服又轻松👍

特盛海鲜大阪烧 ($88)

至于味道方面,当然系无得顶,话哂都系出自自己手🤣 大阪烧厚度约有3cm,咬落香脆,啖啖都系海鲜肉,配搭上酱汁,大满足😍

激辛特制酱汁日式炒面 ($78)
同样都系半制成品~将半熟既炒面同生鸡蛋拌匀再炒,加上辣椒粒同激辛特制酱汁,食落香辣又惹味呀😋

小妹建议将鸡蛋同炒面拌匀再炒,令到条条都沾有鸡蛋香💕

蒜香牛油煎薯角 ($38)
薯角煎至香脆,再洒上辣粉,外脆内薯,好香口🥰 惊讶既系烟肉丝肥瘦占4:1, 吾洗惊下下都食到肥肉,正呀‼️

全熟桃味梳打 ($35)
清甜香桃味,甜度岩岩好🍑

2019-03-26
  • 特盛海鲜大阪烧