2018-08-20 702 浏览
家人早前曾到此享用下午茶餐后大赞,今晚决定看看晚餐水准系咪一样咁好。我地当日book位,所以唔使等位。 餐厅座落酒店一楼,要行楼梯上。 入口左边有个长型露台,如果唔系有人食烟都想出去睇下。 我地被安排坐系近窗既角落,自成一角,唔错。 餐厅灯光柔和,座椅是籐椅,当晚仲有人live弹结他唱怀旧英文金曲,同女朋友来都咪话唔冧。  多数waitress 都系菲律宾人,大厨/老板,系外国人(意大利人?),佢会负责即场做芝士轮Carbonara ,唔知系咪做到好攰,个个面无表情。 食物质素算唔错,只系有D唔系好够热,如汤、牛柳。 猪手好食,皮脆肉唔太干。 鹅肝都好香,薄薄既parma ham 咸香好食,但每样appetizer都系配沙律菜,有d闷。 伴碟既薯蓉都好好食,里面有薯仔粒粒,有咬口。 到跟餐甜品,有三项选择:朱古力心太软chocolate volcano、意式芝士饼tiramisu、 纽约芝士饼 new york cheese cake。 我地选左前二,朱古力心太软配云呢嗱雪糕,一向都系天作之合。 Tiramisu 又香又软熟,食落唔heavy。 当晚生日歌声此起彼落,好多人选择生日嚟呢

当晚生日歌声此起彼落,好多人选择生日嚟呢度食饭,有人弹结他唱生日歌助庆气氛自然好。 但希望waitress们可否多少少笑容﹝大厨都系),否则会觉得好似唔系好being welcome.
题外话/补充资料: P.S.: 有个菲籍waitress唔知点解每次我地揾佢如加水、或通知佢可以上菜,佢都会收走枱上一D野。 家人的碟已冇啦啦 (都未食完野)比佢收走2次。 有D唔系好明,唔通惯左每次都要收走D野先得?
2018-08-19
  • 猪手,Carbonara