2016-10-24
荃湾不嬲出名多好野食山长水远到民丰买云吞又点会错过食好东西既机会想起上次食玉子烧的鲎地坊有蛮多餐厅所以便到那边看看恕小妹孤漏寡闻原来鲎地坊又名士林食街系由两间大舖分拆成十六间大小不一起的店舖无错当然系模仿台湾的士林夜市虽然食店当然不及台湾多但间间胜在有特色,不会重覆好像有串烧、热狗、烤鱼,鸡煲,点心等任均选择行行下就见到哩间川味鸡烤鱼大王原来哩间小店更加上过夜宵磨系门口电视睇落几吸引所以一于就试下啦一入到去就闻到好香既麻辣味原来差唔多枱枱客都食紧烤鱼而且卖相非常吸引睇见都lam lam利卖点除左系烤鱼,当然唔少得鸡煲啦除左麻辣鸡煲仲有药膳鸡煲唔岩唔紧要可以选择汤底打边炉又或者可以选择食川菜无鸡不欢既米饭班主当然系选择食麻辣鸡煲啦然后我地仲点左几个𩠌包括一个雪花牛肉,鱼卜,韮菜饺,墨鱼滑和红薯粉鸡煲一黎到卖相不错店员太快手所以影唔切影店员仲会帮你煮到适合既程度哩到既鸡煲同平时少少唔同属于比较浓稠而且多汁由于小妹唔食得太辣所以叫左小辣辣度岩岩好且后劲带麻,十分惹味而且鸡件嫩滑一啲都唔鞋煮耐左亦唔会老,不错不错雪花牛肉肥瘦刚好牛肉非常嫩滑亦唔会有筋鱼卜小妹打甘多次边炉亦是第一次见鱼卜原来是鱼
山长水远到民丰买云吞
又点会错过食好东西既机会 想起上次食玉子烧的鲎地坊有蛮多餐厅
所以便到那边看看
恕小妹孤漏寡闻原来鲎地坊又名士林食街
系由两间大舖分拆成十六间大小不一起的店舖
无错当然系模仿台湾的士林夜市
虽然食店当然不及台湾多
但间间胜在有特色,不会重覆
好像有串烧、热狗、烤鱼,鸡煲,点心等任均选择 行行下就见到哩间川味鸡烤鱼大王
原来哩间小店更加上过夜宵磨
系门口电视睇落几吸引
所以一于就试下啦 一入到去就闻到好香既麻辣味
原来差唔多枱枱客都食紧烤鱼
而且卖相非常吸引睇见都lam lam利
卖点除左系烤鱼,当然唔少得鸡煲啦
除左麻辣鸡煲仲有药膳鸡煲
唔岩唔紧要可以选择汤底打边炉
又或者可以选择食川菜 无鸡不欢既米饭班主当然系选择食麻辣 鸡煲啦
然后我地仲点左几个𩠌
包括一个雪花牛肉,鱼卜,韮菜饺,墨鱼滑和红薯粉
店员太快手所以影唔切
影店员仲会帮你煮到适合既程度
属于比较浓稠而且多汁
由于小妹唔食得太辣所以叫左小辣
辣度岩岩好且后劲带麻,十分惹味
而且鸡件嫩滑一啲都唔鞋
煮耐左亦唔会老,不错不错
雪花牛肉
亦唔会有筋
鱼卜
原来是鱼肠食落比较像软嫩的鹅肠
有点粉粉的,但一啲都唔腥
未食过既朋友亦可以试下
韮菜饺
馅亦不少四分肉六分馅
虽然皮不算好薄
但皮索晒鸡煲既汁味道不俗
墨鱼滑
而且颇为弹牙
红薯粉
总括而言,味道不错且非常足料
而烤鱼看上去除左大条
卖相十分不错下次一定要试烤鱼