2021-12-27
自从大班楼攞咗奖之后,Book枱超级难。排咗几个月队,终于又有得黎食🤣两个人食饭,大概早一个星期就确认咗餐牌,谂住食啲招牌菜之余,再试下啲新菜式。鸭盒: 呢度菜次次黎都会叫,入面系鸭肉同芋泥,出面就系炸到非常之松脆嘅脆皮。咬落去非常松脆,而且完全唔油。入边嘅馅又做到非常之烫心。加埋少少黑醋食就冇咁腻。唔错唔错~九层塔炒蚬: 今次又encore 呢个炒蚬🤣因为真系好好食,蚬肉大只多肉非常新鲜,全部开晒口。加上香浓嘅茄汁加Tabasco味,热辣辣非常香口美味!份量两个人食啱啱好,唔洗争😆九层塔既香味好出,真系劲香!必点前菜之一!臭豆腐: 今次第一次试新菜式臭豆腐,呢个真系点得冇错!全餐饭最钟意就系呢个臭豆腐!呢个臭豆腐系用蜂巢豆腐造。个皮炸到非常之香脆,入面豆腐嘅口感又一层一层软林林咁样,相信出边绝对食唔到同款臭豆腐!臭豆腐本身个调味已经做到好足,就咁食已经好好食。但系佢另外配埋海鲜酱同甜酱,个人我更加钟意海鲜酱!同海鲜酱一齐食有啲似食水煮鱼嘅感觉,正!呢个臭豆腐我下次一定会再叫!咕噜肉: 唔好睇佢细细碟,但其实比肉嘅份量都几多。而且猪肉有啲似系猪颈肉定唔知系梅头🤣 总之就系完全韧而且脂肪
咕噜肉: 唔好睇佢细细碟,但其实比肉嘅份量都几多。而且猪肉有啲似系猪颈肉定唔知系梅头🤣 总之就系完全韧而且脂肪分布好平均。而且咕噜肉嘅炸粉唔会太厚,味道酸酸甜甜。
葱油小线鸡: 两个人唔知点解会叫咗半只鸡😂结果都系食唔晒要打包。鸡皮做得非常之嫩滑,鸡肉都好软懦。而且大部份骨都系去除咗,食起上黎唔使𪠵骨。味道方面有啲咸香,对比起其他菜式比较平实。可能广东人做鸡嘅方法实在太多🤣所以觉得呢只鸡做得唔系特别出色~不过当然都系好食嘅。
榨菜肥牛润肠煲仔饭: 冬天点可以唔食煲仔饭🤣今次叫咗肥牛另加润肠,上到嚟唔算好大煲饭,两个人食又食得晒㖞。肥牛好明显食得出系靓牛肉,脂肪分布极平均,而且完全没有根!另外加咗润肠,煲仔饭嘅热力将润肠嘅香味完全发挥左出嚟,好好食。最后餐厅安排左个蚬汤俾我地浸煲仔饭饭焦做泡饭,蚬汤超级鲜甜,加埋饭焦脆卜卜,出奇地好食!简直系全餐饭既彩蛋!
鱼汤腐竹白果浸菜: 呢个浸菜清清地,睇落去平平无奇,不过鱼汤真系有好浓郁既鱼味。加埋油炸鬼浸落去一齐食,别有一番风味。每次来都会叫呢个菜。跟住忍唔住饮晒啲汤🤣
甜品: 杏仁茶 山楂桂花糕
今次冇食到雪糕,食返啲招牌甜品。个人比较钟意山楂桂花糕🤣
总括黎讲,今次嚟食大班楼每度𩠌都好好食,尤其系新试既臭豆腐同埋泡饭都好impress! 要排咁耐先有得食系有原因既!下年book定枱,要再食埋鱼头同花雕蒸蟹先得!
(Price: lunch $1400/2pax.)