2024-05-31 714 浏览
又黎陈仪兴打边炉, 男朋友心中no.1 火锅店! 天气开始湿热,所以今次想试佢个解暑冬瓜盅(记得要提早预约)做汤底。呢个冬瓜盅唔简单, 有齐鲍鱼,海参花胶同鸡, 大大个冬瓜,卖相已经劲吸引。大冬瓜店员会帮手剪开, 之后可以先饮用个冬瓜鲜鸡汤,个汤好清甜,唔会太浓味,呢个汤底夏天打边炉岩哂,去到后期都仲可以保持住鲜甜味,唔会好似平时既汤底油腻, 最后碌菜真系无得顶, 一唔打一路清热消暑👍🏻今次叫左极品黑豚肉, 大大块,脂肪油花分布均匀,肉质食落甘甜富弹性。而呢道既饺子系必点,自家制,所以馅料十足。 芥末西芹饺食落味重但唔会太辣,口感特别, 芫荽粟米饺爱荽人士必点!粒粒章鱼丸拼响铃,章鱼丸真系每粒入面有章鱼粒,食落口感爽弹。响铃唔洗多讲,打边炉必点, 可以吸收汤嘅精华🤤另一款丸都要大推,松露墨鱼丸,店家自己手打制作,食落弹牙,墨鱼鲜味又带有淡淡既黑松露香气, 令味道更加鲜香。蔬菜紧系要食皇帝菜,油麦菜同豆腐。呢个汤底碌菜真系一流,菜食落好新鲜,爽甜。完全唔会觉得油腻。食完禁多野仲有鲜甜冬瓜解滞,令我爱上冬瓜盅打边炉了😋。
冬瓜盅(记得要提早预约)做汤底。

• 消暑冬瓜盅