2019-03-27
听闻土瓜湾有间隐蔽餐厅几好食,就约埋朋友1齐去食。上Openrice 地址系鸿光街5号,身为路痴又唔识睇Google map嘅我真系揾咗好耐😅跟住直接打电话嚟问店员就好清晰咁讲到俾我知🙏🙏。见议如果喺Openrice 地址写埋马头围道XX号后巷直入,应该会更清晰😜😜店员会细💖介绍每道菜式,这点已经直得加分👍👍*前菜*西班牙黑毛猪前腿配多士黑毛猪前腿油脂分布适中, 完全唔会感觉油腻同埋唔会过咸,黑毛猪有咸香味, 再配以香脆刚焗好多士, 系绝配😋😋*是日餐汤*椰菜花忌廉浓汤用咗咖啡杯装汤,可以方便就咁饮汤(简直系为我这个懒人而度身订做), 浓厚忌廉味, 再加上上层有少许橄榄油, 饮到同埋食到搅碎咗嘅椰菜花, 口感好正😋😋白酒忌廉炒北海道带子将大量新鲜洋葱炒至蕉糖化, 以白酒炒香带子嘅同时加入忌廉, 口感浓滑,单讲个汁已经无得输,再加厚厚带子鲜味无比😋😋香蒜西班牙橡果饲养黑毛猪腊肉肠炒虎虾用橄榄油爆香蒜片后煎香腊肉肠, 再加入虎虾炒至刚好, 完全唔会觉得油腻同埋食出腊肉肠咸香味同香脆感,蒜片香口,虎虾爽口弹牙😋😋黑松露薯条(任食)将粗身嘅薯条即炸至香脆,好有口感, 外层加上新鲜黑松露, 香浓
店员会细💖介绍每道菜式,这点已经直得加分👍👍
*前菜*
西班牙黑毛猪前腿配多士
*是日餐汤*
椰菜花忌廉浓汤
白酒忌廉炒北海道带子
香蒜西班牙橡果饲养黑毛猪腊肉肠炒虎虾
黑松露薯条(任食)
将粗身嘅薯条即炸至香脆,好有口感, 外层加上新鲜黑松露, 香浓嘅鲜黑松露味好食到无朋友🤤🤤自己制造另一种食法用薯条点饮剩椰菜花忌廉浓汤都好好味😋😋
新鲜沙律(任食)
本身喜欢食草既我很喜爱这道菜, 因为有超多沙律菜再加上适量黑醋, 酸酸哋很开胃, 这样就可以继续以下几道菜😋😋
烧湿熟成美国牛肩排配醋青酱(Chimichurri)
主菜到, 店员教先食没有点醋青酱的牛肩, 后再点上醋青酱, 试后两个味道完全不同。单食牛肩觉得肉汁丰富,嫩滑,好有牛香味啱哂我这个牛魔王,点咗醋青酱既牛肩满满香草清香衬托肉汁清甜,微酸微辣酱汁轻轻刺激味蕾,鲜香浓郁烧烤料理令闷热既春天胃口大开。
*听说醋青酱(Chimichurri)系起源于阿根廷同时有舌尖上的阿根廷美誉*
烧湿熟成美国顶级肉眼牛排配调味牛油
切开大概有8件,不过感觉到每件熟既程度不一,可以食到唔同口感同层次,肉汁丰富,再加上已调味牛油有少少咸而带香感觉。
最后以我至爱芝士蛋糕同埋Black Coffee 结束我哋今晚既晚餐。如果问我这两样掂唔掂?厚厚芝士香味同时加上浓浓咖啡味简直系想谂埋下一餐几时过来食。
因为每道菜都系即叫即做,所以要用少少时间慢慢叹。我一定会再来,同时会拣星期五或者假期。三佰几元可以尝试到咁多种不同口味菜式绝对系值得,辛苦得来志在食,有咩嘢好得过要慢活人生。