2017-06-26
早几日同妈妈行街街,行到咁上下,又到左医肚TIME~观塘又算细,揾野食唔算难,但系想揾到间啱心水嘅原来都唔系咁易~𠮶日母亲大人心血来潮想食潮州野~真系有D头痛,我自问打边炉就会有D经验啫,潮州野真系好少喺度食~唯有揾OPENRICE帮帮手LA~见到食评5错,睇相都OK LA~于是又系试新野嘅时间鸟~~~去到门口,都几热闹,我地攞左张飞都等左几个字~冇计LA~食饭时间嘛~等左3个字左右啦~已经可以坐低算系咁啦~~一坐低,其实都已经谂好食咩~横掂第一次黎食,唔睇MENU 喇~就以网上睇到嘅相为准啦~咁就出事LA~两个人嗌到成枱野。。。如果你食野系以视觉为上嘅话,呢碟蚝饼就唔建议你嗌喇~因为佢个卖相真系麻麻~我地就旨在医肚,除左手机,就梗系好食行先啦~~首先,佢好香跪,但食落都几厚粉~油就梗架喇~但系佢啲料就真系几足,入面嘅葱多就唔再讲,佢落啲蚝仔都几多,啖啖有~唔错!话明系潮州菜,食蚝仔粥系常识吧?!佢有两款拣,一款系我地呢个「碗SIZE」,一款系「例牌」。我地嗌之前,都有问过侍应姐姐,两个人系「碗SIZE」,会唔会都食唔哂?侍应姐姐就话每人大概两至三碗啫,冇问题架!咦!都唔系好多啫~咁又
等左3个字左右啦~已经可以坐低算系咁啦~~
咁就出事LA~两个人嗌到成枱野。。。
如果你食野系以视觉为上嘅话,呢碟蚝饼就唔建议你嗌喇~
因为佢个卖相真系麻麻~
我地就旨在医肚,除左手机,就梗系好食行先啦~~
首先,佢好香跪,但食落都几厚粉~
佢有两款拣,一款系我地呢个「碗SIZE」,一款系「例牌」。
侍应姐姐就话每人大概两至三碗啫,冇问题架!
咦!都唔系好多啫~咁又点可以错过呢~
黎到之后,都觉得好正常吖~侍应姐姐都冇呃我地呀~
呢个蚝仔粥都唔错! 都系𠮶句啦,啲料真系几足下~~
蚝仔,肉碎,白饭,芫茜。。。
至于味道呢,我地都觉得佢个胡椒重手左,抢左啲蚝仔同其他材料嘅味~
但好在个粥就煮得够绵,攞番啲分~
至于呢碟捞面。。。点讲好呢?
如果价钱黎讲,绝对唔值!
佢呢个份量只系FOR一人~如果系一个男人食,直情系到喉唔到肺添呀!
而如果系以味道黎睇,又系另一个说法~
佢整得算干爽,个面好阵牙。而且佢用适量嘅XO酱吊味,唔会过多,辣辣地好惹味。
我都话出事啦! 明明得两个人,仲要冇男人~都唔知点解会嗌咁多野食~
但黎得打冷,卤水鹅又好难唔嗌黎试下嘅。。。
而卤水鹅就真系我地食左成餐饭最满意嘅一个菜喇~
我真心觉得佢系色香味俱全~
佢肥瘦适中,望落好油,食落又唔会觉得好油腻~
反而会食唔停,愈食愈停唔到!
卤得好香好入味,正呀!
两母女食4样野食,每碟份量都有番咁上下,好彩食得哂,唔洗打包。
话哂打包外卖同堂食个感觉始终都会有唔同,本人自己就觉得堂食永远都俾外卖好食少少。。。
纯粹个人意见啦~
呢餐饭食左3佰几,接近4佰又未到,价钱上算系咁啦~
只系下次如果再帮衬的话,一定要CALL齐人~
人多啲又可以嗌多啲,嗌多啲又可以试多啲~
试多啲又唔会食到个肚顶得咁辛苦~