2012-02-23
今日中午晏左食饭,差唔多二点半途经上述地方,谂住平时经过咁旺,就走入去尝试第一次。我最初谂住咁平民格局,可以讲系地踎式食店,应该系烧味食物好平啦! 尤其好多烧味铺生意争到头崩额裂,仲以为一碟双并饭 + 饮品,应该唔过 30 蚊添! 因为平时深水埗食堂食烧味饭,双并连埋冻饮都唔过 27 蚊。入到去争啲跣低左我,地下劲油腻及湿滑,之后小心翼翼踩住红色胶地毡行先安全。我坐低卡位,卡位尚算宽敞。 叫左【叉烧切鸡饭 + 冻奶茶 = HK$33元】。大约几分钟碟饭到,切鸡碎湿湿、都唔知系鸡脾定鸡翼?因为实在太细件及切得太细小,我自己有煮开鲜鸡,及亲自斩开鸡o既自己都分唔出!!! 鸡肉都几嫩 ok ,鸡骨仲有血红色,证明都几新鲜。饭上有一匙羹葱茸,白饭底有几梳唐生菜,唔错几健康丫! 叉烧就最差,色水唔够好浅、又干又冇蜜饯味,好似街市平价货咁,唔掂。 【冻奶茶】几大杯唔错, 10 分满分值 7 分,比好多茶记好。我开始食左好多啖饭,突然有一位男客人搭枱坐我卡位对面,佢叫左饭之后有例汤送,我望匀全场都有。以我一向钟意饮汤o既我o黎讲,突然觉得有冇搞错呀? 个个有系得我冇??? 正当我想出声查问时,阿姐
宽敞。
够好浅、又干又冇蜜饯味,好似街市平价货咁,唔掂。
我一向钟意饮汤o既我o黎讲,突然觉得有冇搞错呀? 个个有系得我冇??? 正当我想出声查问时,阿姐好醒目
问我饮唔饮汤,我就即刻话饮啦!
碗例汤系冬瓜煲猪骨,当然饮落实唔少味精啦! 不过冇所谓啦免费,都几清甜汤水唔浊,唔似一般
烧味铺例汤,鸡鸭猪...头头尾尾大兜乱煲咁难睇先,唔错!
不过我下次都唔会刻意帮衬,始终我一向钟意食较健康食品,烧味饭肉多都系冇乜益。不过间唔中食一餐都可
以,现场有部大电视,下午饭市过后去坐耐少少,同朋友倾闲偈都唔错,不过千祈唔好带女朋友去,唔系实投
诉都似。