2016-06-20 4030 浏览
先排被人问点解去日本可以成日食拉面,但系香港又唔食?其实我都唔知点解,系香港总系冇动力去食,尤其夏天。呢次因为要夜晚去湾仔睇show,又唔想食咁饱,谂起湾仔开左好几间拉面店都未试过,所以上网search下,见到黑鉄屋的叉烧卖相非常诱人,就决定试试。佢基本上有两种汤底:豚骨、鸡骨,再加上酱油调味。我地叫的金兵卫、铜兵卫(各$88)都属于豚骨口味,分别在于金兵卫加左辣肉酱。豚骨汤底唔系走浓厚路线,饮落自然舒服得多,不过差在唔够热,温温吞吞咁,要扣分。每碗有两片厚薄适中叉烧,经轻轻烤过的叉烧色泽诱人,香气十足,猪皮位置略带烟韧,瘦肉部分亦好腍,非常好食。面条用上幼直款式,类似一兰,挂汤能力一般,但胜在爽滑。溏心蛋唔驶加钱已经食到,算难得,流心程度亦佳。金兵卫虽然加左辣肉酱,但辣度只属一般,喜欢浓味者不妨一试。呢度除左各款面食,仲有串烧、饺子、蒲烧鳗鱼、烤鱼等小吃供应,啱晒心多多的香港人,我嘛,还是比较喜欢专心一致的店,就好似日本嘅咁。值得去指数:
佢基本上有两种汤底:豚骨、鸡骨,再加上酱油调味。我地叫的
值得去指数: