2021-01-04 327 浏览
十一月头食晏行经荔枝角道已经等紧「面屋丸京」开张,到咗十二月佢终于唔系装修紧。我哋喺门口睇紧有乜食之际,店员就出嚟叫我哋试下☺️,今时今日咁嘅服务先得㗎嘛。餐厅环境光光猛猛,虽然面积唔大,但细细张餐枱一应俱全,有齐调味料、餐具、纸巾同大大壶超冰凉冻水👍。拉面有几款选择,主要系叉烧拉面,而期间限定嘅丸鸡拉面就用上炸鸡扒🐔。同时,汤底有得拣,包括浓汤、清汤、黑蒜油汤以及酱油虾汤。不过留意番依度无得拣面嘅软硬度。价钱中规中矩啦,不过食得饱!由于我同同事都觉得拉面配叉烧夹啲,所以大家都要咗招牌丸京拉面🍜($108)。拉面造型吸引,而且超级澎湃,因为劲多片大大块叉烧铺面!配料有三块叉烧、三块真叉烧、蛋同笋。我𠮶碗汤底要咗酱油虾汤🦐,除咗面头放上大量樱花虾,汤底本身亦带有虾香,兼且味道浓郁,而且食完冇口干,证明冇味精!我𠮶碗加咗紫菜,$10有成五、六块,即使两碗同款拉面,造型都因紫菜有啲唔同。同事就要咗黑蒜油汤底,我饮咗啖,感觉都唔系好劲蒜味,算几易入口😬。另一边箱,只溏心蛋亦都好味道🥚。拉面份量多,软硬度同粗幼度均属正常水平✅。讲完拉面同汤底之后,就不得不提丸京嘅叉烧!🐷叉烧食得多,但呢度有分两种
招牌丸京拉面
拉面份量多,软硬度同粗幼度均属正常水平✅。
真叉烧
讲完拉面同汤底之后,就不得不提丸京嘅叉烧!🐷叉烧食得多,但呢度有分两种,真叉烧系指以慢煮方式所制成嘅叉烧,肉身呈粉红色,肉质嫩得嚟又带点弹性。
另一款系普通叉烧,外边啡啡哋,好易分辨两种。呢款就无乜特别,系一般食到𠮶啲,不过食落都唔易散🐽。
大阪烧风味饺子
大阪烧风味饺子($42),🥟饺子一客有五只,店员话啲饺子唔系买现货,而系师傅自己包,感觉好有诚意。所谓嘅大阪风,即系喺饺子上面淋上大量烧汁同沙律酱,调味方法同章鱼烧一样。估唔到应用喺饺子一样咁正,食落唔会腻,整体系几正。
总括嚟讲,深水埗终于有一间正宗地道嘅日式拉面店啦!店员有礼,亦会同客人倾吓偈。我下次会带埋其他同事嚟帮衬,呢度仲有储分卡,多食多送😝。
招牌丸京拉面
真叉烧