喺北区医院饱受挫折,心情极度不佳,又肚饿嘅情况下,实在冇力再坐返车出去食嘢。话说呢间cafe之前喺个list入面,但心谂上水实在太远,唔会专登走嚟试,于是delete咗,但今日于是行吓行吓,嚟呢度试吓啰。第一次喺上水街头行,原来真系有咁多药房及食物化妆品店㗎㖞!实在好难想像,喺呢堆铺头之间,竟然会有一间个名咁浪漫嘅cafe。推门入嚟之后,四围嘅墙都画满法国嘅嘢,法文啦、情侣啦、铁塔、凯旋门啦...... 不过墙身有啲旧,开始剥落,台面都有啲甩油,本身想话几OK吖相识营造巴黎嘅气氛,但见到呢啲即刻扣晒分.... 又话说电话无电,问店员借个叉电,佢仲好体贴咁话我知边度有得叉,心谂真系几好㖞!温泉蛋Carbonara ($88)吓一跳,咁细碟嘅?意粉两旁系一块烘咗嘅面包,即系多士,及沙律菜;个人觉得块多士好冇诚意,其实可以俾啲牛油,或者搽啲蒜蓉牛油落块面包上面,其实已经会好睇好多!意粉软硬度适中,烟肉及蘑菇都偏多;切开只蛋之后,好有趣嘅质感,一半系流心,一半系实心,都会慢慢流落意粉度,捞埋一齐食口感都几好,我唔钟意外面食𠮶啲carbonara咁腻,所以呢个我OK。但如果钟意食传统carbon

温泉蛋Carbonara ($88)
吓一跳,咁细碟嘅?意粉两旁系一块烘咗嘅面包,即系多士,及沙律菜;个人觉得块多士好冇诚意,其实可以俾啲牛油,或者搽啲蒜蓉牛油落块面包上面,其实已经会好睇好多!意粉软硬度适中,烟肉及蘑菇都偏多;切开只蛋之后,好有趣嘅质感,一半系流心,一半系实心,都会慢慢流落意粉度,捞埋一齐食口感都几好,我唔钟意外面食𠮶啲carbonara咁腻,所以呢个我OK。但如果钟意食传统carbonara嘅朋友,呢个唔会系你嘅选择
温泉蛋卡邦尼意粉
温泉蛋卡邦尼意粉
番石榴汁
套餐包一杯果汁,唔饮嘅话可以扣返$7,但套餐唔可以转其他饮品。咁样似乎灵活度低啲,呢度一杯mocha都40几蚊,拍得住中环cafe嘅价钱㖞,唔系好化算咁噃!于是饮果汁算,一放低已经闻到好香番石榴味,仲有好多果肉喺个杯入面浮吓浮吓,我坐喺近门口位,阳光喺玻璃窗投射入嚟,又几靓㖞!原来系梳打汁嚟嘅,番石榴味唔算假,甜度亦都适中,几好饮!

绿茶芝士蛋糕
落单前已经问咗会唔会系好腻𠮶啲,店员话系,于是就试吓。厚度甜度都适中,仲好浓绿茶味道添,吓吓都回甘,而且蛋糕本身够晒实,好正!
绿茶芝士蛋糕
到俾钱时先发觉,原来要收$10叉电器嘅钱?!唔系呀嘛??????你要收,我唔介意,但其实都好小家啫,你喺每样食物饮品加返落去咪得啰。问题系我问你借𠮶阵你唔话我知,到俾钱𠮶阵先打落张单度,唔系好啱啫?

旧cheesecake几好食都冇用,心情又差过😖
2016-12-15