2024-08-03
平时都有食开靠得住,呢日去开德福广场,呢度有间靠得住就决定去食!始终食粥好似食嚟食去都系靠得住最稳定,一系就系啲小店 但系小店又唔识揾㖞,去到一个陌生嘅地方又冇做资料搜寻之前食过大师傅好味唔好味,酒楼嘅都一间间,如果想食杂粥就梗系去返靠得住!份量同埋成份都估得到 价钱唔算太贵,不过如果食套餐加个小食都要成$90 㗎而家及第粥加个白灼猪腰猪润 走油今日冇食早餐,嗌咗劲多嘢食,同埋前一日食完打边炉嘅椰子鸡觉得唔够喉,因为佢冇乜椰子水味见到呢度有椰子鸡,唔算太贵就嗌一煲试吓本身上台觉得哗咁细嘅,但系原来入面极速秒,都有成七件八件鸡,仲好多鸡肉,竹笙同红枣份量都唔少 仲有少少杞子 椰子鸡汤好清甜好正 启发咗阿妈以后可以整呢味嘢鸡肉都几瘦㗎,又有鸡翼鸡锤嘅位置,瘦肉又有多少少脂肪嘅肉都有 包罗万有正一上枱觉得咦今次嘅颜色好似偏黄㖞 食落去都OK好重味,不过唔知关唔关事食完呢餐有少少口渴一开头搅匀啲葱同埋材料之后就就咁滗,令到佢唔好出水好涩好浓郁,今次仲有少少底嘅蕉 我劲钟意劲香一嚿嚿虽然未必个个都食 白灼猪腰猪润唔算太大件,但系都令人满足,计返呢个份量都系加大概$30 商场价算系咁啦如果抵一定系
及第粥加个白灼猪腰猪润 走油
见到呢度有椰子鸡,唔算太贵就嗌一煲试吓 本身上台觉得哗咁细嘅,但系原来入面极速秒,都有成七件八件鸡,仲好多鸡肉,竹笙同红枣份量都唔少 仲有少少杞子 椰子鸡汤好清甜好正 启发咗阿妈以后可以整呢味嘢
如果抵一定系小店最抵!迟啲去完元朗encore过发记粥店先 之前食过另一间分店嘅乳鸽几钟意,今次都$48 +1只!不过我觉得今次好似冇咁入味,冇上次调味咁好 不过听人讲呢啲连锁店,其实好多食物都系包装高墙整定,所以我谂其实质素系会几一样 识食嘅人就直接嗌咗个蒜头,呢个午市Menu系冇嘅 因为平时要幔子先有,问一问 侍应佢话可以供应俾我哋厨房有 然后但系要佢special帮我哋落单
午餐嘅猪软骨都好抵!见到隔篱枱嗌先决定嗌,都几大碟底下有啲朔晒油嘅菜心白饭都几有米香味唔会太硬 唔知点解食呢啲,我好多时都会觉得中式米好硬,难得今次冇呢个问题
但系因为太想食肠粉嘅关系 今次都加咗一份小食!唔知点解好似特别大碟比其他分店 质素依然好口烟靭好正 同埋靠得住嘅所有酱汁都几有质素,无论系辣酱 是拉差定系甜酱都几好味😋我记得马鞍山分店已经冇咗呢只辣酱变咗包装李锦记 $28.3只红油水饺其实就系平时靠得住嘅水饺,不过就可以三只咁叫 适合想食少少又唔想食一大碗嘅人 又有辣辣髀,觉得𠮶啲辣酱有啲似枱面本身有嘅辣椒油 白灼带子就有啲贵,虽然好好味,但系成$100只有八粒 好贵,好贵唔舍得 如果普通嗌一碟白灼猪腰猪润就有四件+4件,咁梗系跟套餐抵啦
整体而言都唔错 不过发现靠得住原来唔同分店嘅嘢食会唔同,好似马鞍山𠮶间会有咕噜肉,本身想嚟食,但系原来呢间冇 店员都好似唔知话太兴有先,所以有poster🤣🤣
侍应嘅服务态度可以 不过应该讲清清楚楚,如果外卖盒之后再拎胶袋系要额外加入 因为买咗单先发现佢乱咁修多一蚊,但系冇讲过 因为以为加外卖盒系会配埋因为佢一开头俾咗一个盒有叠埋一个袋,之后再加又冇比 问返佢拎,又无端端收多一蚊,变咗一时收一时唔收咁 下次解释清楚好啲
同埋生嘅侍应好似态度争少少冇咩耐性
整体而言OK啦! 座位又迫啲 可能因为呢头多人返工 所以比较prefer share座 除非你要嗌好多嘢好似我哋今次咁特登讲😂