2011-10-31
其实Mist一开张已经听闻过佢地o既拉面要成百几蚊一碗,心觉实在太贵,故此一值未肯去帮衬。见拉面风继续吹得咁行,表弟又揾紧人陪佢去试食,所以就决定比个机会佢!Mist晚市开六点,最怕排队等位o既XO一早订好左张六点钟枱。收工出发,早到左十分钟,谂住佢未开门啦,点知餐厅入面有人,所以就走左入去。有位中年西装男话要六点正先开门,叫我喺出面等,心谂都好合情合理;出到去发现原来真系有个几隐蔽o既「准备中」牌。一边玩手机一边等,好快就过左二十分钟,见冇人叫我,又过左开舖时间成十分钟,所以又再探个头入去啦... 哈,点知佢话六点正已经开左门!𠮶刻感想系:你叫我喺出面等,开左门又唔通知声,要我喺条室外气温超过三十度o既街上食多十分钟尘,系咪有点儿那个呢?!乜依D就系 "FINE DINING" 应有o既服务态度呀?!为免影响食欲,当时只好急忙提升EQ,尽快冷静落黎,希望食饭时有所改善啦!正门o既落地玻璃同趟门加鐡框,顺眼简单时尚。不过趟门式设计有个问题,就系会走冷气;如果热天多人出出入入,餐厅又满座,趟门旁𠮶张枱o既客人会好遭殃。另外一个问题系餐厅内某个冷气位狂滴水,哥哥仔要成晚用枝长竹喺度抹,唔知
Mist晚市开六点,最怕排队等位o既XO一早订好左张六点钟枱。收工出发,早到左十分钟,谂住佢未开门啦,点知餐厅入面有人,所以就走左入去。有位中年西装男话要六点正先开门,叫我喺出面等,心谂都好合情合理;出到去发现原来真系有个几隐蔽o既「准备中」牌。 一边玩手机一边等,好快就过左二十分钟,见冇人叫我,又过左开舖时间成十分钟,所以又再探个头入去啦... 哈,点知佢话六点正已经开左门!𠮶刻感想系:你叫我喺出面等,开左门又唔通知声,要我喺条室外气温超过三十度o既街上食多十分钟尘,系咪有点儿那个呢?!乜依D就系 "FINE DINING" 应有o既服务态度呀?!为免影响食欲,当时只好急忙提升EQ,尽快冷静落黎,希望食饭时有所改善啦!
正门o既落地玻璃同趟门加鐡框,顺眼简单时尚。不过趟门式设计有个问题,就系会走冷气;如果热天多人出出入入,餐厅又满座,趟门旁𠮶张枱o既客人会好遭殃。另外一个问题系餐厅内某个冷气位狂滴水,哥哥仔要成晚用枝长竹喺度抹,唔知同个趟门有冇关系呢?理由系乜都好啦,餐厅啱啱开门就已经有依个问题,入面o既开放式厨房就算打理得几整整有条,感觉卫生都唔会达标。讲返正面D o既野先,店内o既皮櫈大大张,好睇好坐好舒服。木枱个拉柜内藏有整齐o既餐具,食材来源及餐厅历史等资料,悭位得黎几有意思。 如下图所示,个匙羮底部有个架位,方便客人张佢平稳地放喺枱上面,好得意,可惜问题有三:
1) 张枱冇枱布,匙羮放喺枱面系咪真系咁卫生呢?
2) 如果客人每饮完一口汤都放返匙羮喺枱面,成张枱咪会湿哂啰?
3) 如果餐厅冇预计客人会放匙羮喺枱,为何要喺羮底加个架位呢?莫非只系为左放喺个拉柜入面?! 当日见天口咁㷫,又唔知表弟会迟几多,所以就先叫左樽食评们极力推介o既自家制啤酒饮,解下喝。
Chabuya Mist White Ale ($55):啤酒连杯都够哂涷,非常之凉快!味道好清新,light得好似饮紧汽水咁,可以话系另类饮法,应该好受女士们欢迎。 蕃茄 + Crouton Hors D'œuvre (免费):匙羮同碟o既外型比食物本身更有睇头!蕃茄味道正常,腍左o既crouton就唔系好得啦。 Avocado & Fish Tartare 鱼生牛油果「他他」($90):卖相唔多吸引,貌似饭堂「笔」出黎𠮶D生果沙律咁。一入口就觉得个酱太杰,加埋牛油果整体变得好溜,而且桨住个口,错配到极!不过最大o既问题系个酱同牛油果抢哂个味,完全食唔出主菜之一鱼生o既任何味道;唔讲真系唔知入面有鱼呀!依个所谓之 Fine Dining o既菜式似乎好失礼bor! Shio Ramen with Boiled Egg 盐味拉面 + 半熟蛋($110 + $20 ):汤面o既一层油唔系太吸引,心理上好似食得唔系好健康。讲真,个汤底同我喺日本超市买𠮶D盐味公仔面味道差唔多;不过公平D讲句,总算好衬托名中o既「盐味」!五花叉烧片虽则够腍,不过切得都系厚左DD,所以重系觉得嚡,宁愿佢比多两块切薄少少o既;依方面又要赞一赞「豚王」做得比较优胜。拉面唔够弹牙,又唔可以令人张面条一口啜上黎做出「雪雪」声既效果,XO继续摇头。只半熟蛋虽然滑溜,但系好明显系后加o既,因为蛋白蛋黄都唔够热。唉,要成百几蚊碗,不特只唔低,个面简直好失败bor! 表弟叫左个Dinner Set,$ 428, 限量供应:
Amuse Bouche之Hokkaido Scallop Tartare Topped with Caviar + One Spoon Rahmen with Sea Urchin Sauce Crab Meat Salad with Potato Cream Sauce Smoked Chicken Thigh with Black Pepper Onion Dressing:表弟话烟味唔浓,好食。 Your choice of Rahmen:份量少过我散叫𠮶碗。
Chef Selected Dessert 我地走o既时候大概七点半,当时除左我同表弟,餐厅只系有另外两位客人,似乎冇谣传所讲咁旺场啰!
总结:自称为Fine Dining o既MIST,似乎除左价钱够贵之外,其他服务,卫生,食物o既卖相,味道,质素都唔系好够级数,真系谂唔明佢点可以叫自己做Fine Dining!舖面o既工作人员一D都唔细心体贴,厨功亦不见得幼细精湛,所以就算有人请,小弟都会叫佢唔好咁破费,因为我系唔会再黎第二次!